Ravinnon monityydyttymättömillä rasvahapoilla yhteys pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin

Juuri julkaistun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan ravinnon monityydyttymättömät rasvahapot voivat vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kyseisiä rasvahappoja saadaan muun muassa kalasta, kasviöljyistä ja pähkinöistä. Tulokset julkaistiin arvostetussa Yhdysvaltain sydänyhdistyksen Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology -tiedelehdessä.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa ei ole löydetty yhteyttä kovan, tyydyttyneen rasvan syönnin ja sydän- ja verisuonitautiriskin välille. Niiden perusteella vaikuttaisi, ettei pelkkä kovan rasvan vähentäminen ruokavaliosta pienentäisi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tärkeämpää näyttäisikin olevan se, mitä lautaselle lisätään, kun kovaa rasvaa vähennetään. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu sydän- ja verisuonitautien riskin vähentyvän silloin, kun kovan rasvan sijaan syödään pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa. Hiilihydraattien syömisestä kovan rasvan sijaan ei ole havaittu olevan vastaavaa hyötyä. Alkuvuodesta 2014 julkaistuissa uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaankin korvaamaan kova, tyydyttynyt rasva nimenomaan pehmeällä rasvalla.

Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijät (SVVT) -tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 ravitsemustottumukset selvitettiin 1981 mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta. Tutkimuksen 21,4 vuoden seurannan aikana 565 miestä sairastui sydän- ja verisuonitauteihin. Näistä 183 oli kuolemaan johtaneita sydäntautitapahtumia.

Tutkimuksessa käytettiin laskennallisia korvausmalleja tutkittaessa, miten rasvahappojen korvaaminen toisenlaisilla rasvahapoilla tai hiilihydraateilla vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin. Niiden perusteella havaittiin, että monityydyttymättömien rasvahappojen syönti oli yhteydessä varsinkin pienempään sydäntautikuoleman riskiin, korvasivatpa ne ruokavaliossa sitten tyydyttynyttä rasvaa, transrasvaa tai hiilihydraatteja. Sen sijaan hiilihydraattien syönti kovan rasvan sijaan ei vaikuttanut sydäntautien riskiin. Hiilihydraattien laadulla glykeemisellä indeksillä mitattuna ei ollut merkitystä. Yllättävä havainto oli, että kertatyydyttymättömien rasvahappojen syönti oli yhteydessä suurempaan riskiin.

Samankaltaiset yhteydet kuin sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen havaittiin myös tutkittaessa eri rasvahappojen yhteyttä kaulavaltimoiden ateroskleroosiin eli kalkkeutumiseen.

Tutkimus tuo uutta tietoa ravinnon eri rasvahappojen vaikutuksesta sydän- ja verisuonitautien riskiin, sillä harvassa tutkimusaineistossa tyydyttyneen rasvan määrä ruokavaliossa on ollut yhtä suuri kuin tässä itäsuomalaisista miehistä koostuneessa tutkimuksessa. Myöskään hiilihydraattien laatua ei useimmissa vastaavissa tutkimuksissa ole otettu huomioon. Tämän ja aiempien tutkimusten perusteella sydän- ja verisuonitautien riskiä voi pienentää korvaamalla ravinnon kovaa rasvaa pehmeällä, monityydyttymättömällä rasvalla.

Lisätietoja:

Jyrki Virtanen, FT, ravitsemusepidemiologian dosentti, Itä-Suomen yliopisto, Kansanterveyden ja kliinisen ravitsemustieteen syksikkö, p. 02944 54542, jyrki.virtanen@uef.fi

Dietary Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease in Men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Jyrki K. Virtanen, Jaakko Mursu, Tomi-Pekka Tuomainen, Sari Voutilainen. Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology. Julkaistu internetissä 25.9.2014. Abstrakti: http://atvb.ahajournals.org/content/early/2014/09/25/ATVBAHA.114.304082.abstract

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin