Rahoitusta uudenlaiseen aivohalvauksen hoidon ja ennaltaehkäisyn tutkimukseen

Itä-Suomen yliopiston A.I.Virtanen -instituutin nuoret tutkijat ovat saaneet merkittävää tutkimusrahoitusta aivohalvauksen ennaltaehkäisemisen ja hoidon kehittämiseen. Emil Aaltosen säätiö myönsi tiukasti kilpaillun kolmevuotisen 210 000 euron projektiapurahan kahdelle nuorelle, itsenäistymisvaiheessa olevalle tutkijalle. Apurahan tarkoituksena on edesauttaa nuoria tutkijoita oman tutkimusryhmän perustamisessa. Tutkimusta johtavat dosentit Tarja Malm ja Katja Kanninen.

Aivosairaudet, kuten aivohalvaus, ovat kansantaloutemme merkittävimpiä rasitteita ja niiden odotetaan tulevaisuudessa lisääntyvän väestön ikääntymisen myötä. Monien aivosairauksien synty- ja vaikutusmekanismit ovat suurelta osin selvittämättä eikä taudeille ole tällä hetkellä tehokkaita hoitomuotoja.

Rahoitus myönnettiin projektille, jonka tavoitteena on kehittää aivosairauksiin aivan uudenlainen lääkehoidollinen lähestymistapa, joka hyödyntää elimistön omia nanopartikkeleita, eksosomeja, ja pieniä ribonukleiinihappojuosteita, miRNA-molekyylejä. Tutkimuksessa selvitetään miRNA-molekyylien ilmentymisprofiilia aivohalvauksessa sekä potilaiden lääkintä- ja sairaushistorian vaikutukset ilmentymisprofiiliin. Tutkimuksessa käytetään eksosomeja terapeuttisten, aivohalvaukselta suojaavien miRNA-molekyylien kuljettamiseen ja kohdentamiseen aivoihin.

Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa potilaan mukaan räätälöity sairauden hoito ja ennaltaehkäisy tulee tehostamaan lääketiedettä, vähentämään haitallisia sivuvaikutuksia, pienentämään hoitokuluja ja johtamaan aivosairauksien aivan uudenlaisen diagnosoinnin ja hoidon kehittymiseen.

Dosentti Tarja Malm, Tarja.Malm@uef.fi, p. 044 331 9754

Dosentti Katja Kanninen, Katja.Kanninen@uef.fi, p. 040 135 4377