Rahoitusta ikääntymisen tutkimukseen digitaalisessa maailmassa

Itä-Suomen yliopisto on saanut kansainvälistä rahoitusta osana monitieteistä ikääntymisen, viestinnän ja teknologioiden tutkimuksen verkostohanketta. Kanadan yhteiskunta- ja humanistisen tutkimuksen neuvosto (SSHRC) myönsi 2,99 miljoonaa Kanadan dollaria hankkeelle Ageing, Communication, Technologies (ACT): Experiencing a Digital World in Later Life.

Hankkeessa analysoidaan ikääntyvien kokemuksia digitaalisessa maailmassa. Kulttuurintutkimuksen professori Helmi Järviluoma-Mäkelä oli yksi hankkeen seitsemästätoista kansainvälisestä hakijasta ja on mukana kriittisten medioitumisten tutkimusalueessa. Tämä kulttuurintutkimuksen käsitteistä ja menetelmistä ammentava ryhmä analysoi ikääntyviä suhteessa digitoitumisen myötä muuttuvaan kulttuuriin tuottamiseen ja levittämiseen – musiikkiin, valokuvaukseen, elokuviin, televisioon, sosiaaliseen mediaan ja pelaamiseen.

– Meillä kulttuuritieteissä on jo ennestään korkeatasoista humanistista teknologiatutkimusta ja kulttuurigerontologista tietämystä. Uusi hanke tarjoaa hienon mahdollisuuden tieteidenväliseen yhteistyöhön.  ACT-hankkeen tekee erityisen kiinnostavaksi se, että tavoitteena on aidosti tehdä "kanssa-tutkimusta" ikääntyvien omien yhteisöjen kanssa, toteaa Järviluoma-Mäkelä.

Hankkeessa on mukana paitsi yliopistoja, tutkimusinstituutteja ja opiskelijoita eri puolilta maailmaa myös kolmannen sektorin toimijoita. Hanketta johtavan Concordia-yliopiston viestinnän tutkimuksen professorin Kim Sawchukin johdolla kansainvälinen verkosto paneutuu myös digitaaliseen ikäsyrjintään, joka sekä rakentaa ryhmiä että sulkee yksilöitä ja ryhmiä pois tietyistä toiminnoista. Seitsemän vuotta kestävän hankkeen tavoitteena on luoda käytännön muutosehdotuksia.

Professori Helmi Järviluoma-Mäkelä, helmi.jarviluoma(at)uef.fi, p. 050 4422 520

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014