Promootionäyttely esittelee tohtoripromootion perinteitä

Itä-Suomen yliopiston ensimmäistä tohtoripromootiota on valmisteltu Joensuun kampuksella viime syksystä lähtien. Valmistelut huipentuvat loppuviikosta, kun kolmipäiväiset promootiojuhlallisuudet alkavat.

Alkanutta promootioviikkoa juhlistetaan tällä kertaa myös kaikille avoimella promootionäyttelyllä, jonka ovat koonneet tohtoritoimikunnan jäsenet Ursula Strandberg ja Aino Äikäs. Idea näyttelyyn keksittiinkin juuri tohtoritoimikunnassa. Siellä mietittiin, mitä promootioon osallistuvien tohtorien seuralaiset tekisivät sillä aikaa, kun promovoitavat tohtorit harjoittelevat promootioaktia varten torstai-iltana. Niin idea historiallisesta katsauksesta syntyi.

Joensuun kampuksella, Carelia-rakennuksen aulatiloissa avatussa näyttelyssä esitellään Joensuun yliopistossa järjestettyjä promootioita vuosilta 1979, 1989, 1999, 2004 ja 2009. Näyttelyssä nähdään kuvia, tekstejä ja vanhoja lehtijuttuja. Niiden lisäksi näyttelyssä avataan myös promootiosanastoa. Tietoa vanhoista promootioista on kerätty arkistoista sekä suullisen muistitiedon kautta.

Näyttelyn avajaisissa promootiotoimikunnan puheenjohtaja, professori Hannu Mustakallio, kiitteli näyttelyn kokoajia vuolaasti.

– Nuoret tohtorit ovat paneutuneet työhönsä aktiivisesti ja kiitettävästi. Olemme tämän näyttelyn ansiosta saaneet tohtoritoimikunnalta enemmän kuin olemme siltä tilanneet.

Tohtoritoimikunnan tehtävänä on ollut valmistella ohjelmaa perjantai-illan promootiopäivällisille ja lauantain promootiopurjehdukselle. Lisäksi sen tehtäviin on kuulunut toisaalta yliairuen, toisaalta priimus- tai priimatohtorin sekä ultimus- tai ultimatohtorin valitseminen.

Mustakallio kertoi myös avajaispuheessaan, että tohtoripromootion valmistelut alkavat nyt olla valmiina juhlavieraita varten. Varsinaiset juhlallisuudet käynnistyvät torstaina 28. päivä kunniatohtoreiden tervetuliaislounaalla ja puiden istutuksella.

Promootion ohjelma ja lisätietoa promootiosta: www.uef.fi/promootio


Promootionäyttelyn koonneet nuoret tohtorit Ursula Strandberg (vas.) ja Aino Äikäs esittelevät Kuopion yliopistossa käytössä ollutta promootioviittaa sekä Joensuun yliopistossa käytössä ollutta promootiomiekkaa. Molemmat löytyvät myös näyttelystä.
 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin