Promootio on kunniatohtorillekin elämys

Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen tohtoripromootio on ainutkertainen ja jännittävä kokemus myös monille kunniatohtoreiksi vihittäville. – Tämä on kunnia ja etuoikeus, toteaa Tarton yliopiston kansainvälisen politiikan professori Eiki Berg, joka vihitään filosofian kunniatohtoriksi Joensuun promootiossa.

– Kunniatohtoreista nuorimpana tuntuu erityisen hienolta olla täällä kunnianarvoisten tiedemiesten joukossa. Suomalainen promootioperinne on minulle myös uutta. Täällä kaikki tehdään viimeisen päälle tarkasti, promootio on oikea show!

Berg on ollut perustamassa Tarton yliopiston Centre for Russian Studies -tutkimusinstituuttia, jonka luonteva kumppani Itä- Suomen yliopistossa on Venäjä- ja rajatutkimuskeskus VERA. Tarton ja Itä-Suomen yliopistot ovat olleet keskeisessä roolissa rajojen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön laajenemisessa. – Kun aloitimme yhteistyön viisitoista vuotta sitten, meillä oli vain epävirallinen rajatutkimuksen verkosto, joten pitkälle on tultu.

Berg kertoo, että yhteistyö joensuulaisten tutkijoiden kanssa on ollut tärkeää hänen oman tutkijanuransa ja neuvostoajan jälkeisen Viron yhteiskuntatieteiden uudistumisen kannalta. – VERA-keskuksen johtaja, professori Ilkka Liikanen on ollut todella hyvä yhteistyökumppani. Kontaktit muiden maiden tutkijoihin ovat olleet ikkuna maailmalle.

EU:n puiteohjelmissa tehty yhteistyö on ollut hänestä erityisen tärkeää ja hän ennakoi uusia yhteisiä avauksia uuden Horizon 2020 -ohjelman puitteissa.

"Akateemisuus kohtaa hyvällä tavalla talouselämän ja politiikan"

Vihkimys kunniatohtoriksi on suuri kunnianosoitus myös saksalaisen professori Bernd Kortmannin mielestä. – Varsinkin kun näkee muut kunniatohtorit. Tulee mieleen, pelaanko tosiaan samassa sarjassa heidän kanssaan, Kortmann naurahtaa.

– Promootio tuo kiinnostavasti yhteen eri alojen ihmisiä ja aiheita. Akateemisuus kohtaa hyvällä tavalla talouselämän ja politiikan. On myös hienoa, että promootioperinne on täällä voimissaan. Muodollisuuksista huolimatta tunnelma on mukavan rento.

Filosofian kunniatohtoriksi vihittävä Kortmann toimii englannin kielen ja lingvistiikan professorina sekä humanististen ja yhteiskuntatieteiden laitoksen johtajana Freiburgin Albert-Ludwigs-yliopistossa. Yhteistyö joensuulaisten tutkijoiden ja erityisesti nykyisen filosofisen tiedekunnan dekaanin, englannin kielen professori Markku Filppulan kanssa juontaa jo vuosien takaa. Yhdistäviä tutkimusintressejä ovat englannin kielen globaali vaihtelu, murretutkimus ja kielikontaktitutkimus.

Kortmann pitää tärkeänä erityisesti tutkijakoulutukseen liittyvää yhteistyötä. Hänen myötävaikutuksellaan Suomen valtakunnallinen kielentutkimuksen tutkijakoulu Langnet ja Freiburgin yliopiston lingvistiikan tutkijakoulu, Hermann Paul Centre of Linguistics, solmivat muutama vuosi sitten sopimuksen, joka on edistänyt tohtorikoulutettavien liikkuvuutta yliopistojen välillä. – Nuorille tutkijoille on tärkeää tarjota mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

Nimikkopuu viehättää

– Olen todella innoissani promootioon osallistumisesta. Olen odottanut tätä jo monta kuukautta, teologian kunniatohtoriksi vihittävä tohtori Alice-Mary Talbot kertoo.

– On kiinnostavaa tavata muita kunniatohtoreita ja nähdä suomalaista promootioperinnettä, joka eroaa paljon amerikkalaisesta. Erityisen viehättävä ja omaperäinen ajatus on, että kunniatohtorit istuttavat nimikkopuut. Tuntuu mukavalta, että minulla on täällä oma puu, Talbot tunnelmoi.

Talbot on työskennellyt johtajana amerikkalaisen Harvardin yliopiston yhteydessä toimivassa Dumbarton Oaks -kirjastossa, joka on Bysantin tutkimuksen tärkein kirjasto. Talbot on merkittävä Bysantin tutkija, jonka yhteys Itä-Suomen yliopistoon syntyi vuosituhannen vaihteessa Suomen Bysantin tutkimuksen seuran kautta kirkkohistorian professori Matti Kotirannan toimiessa seuran puheenjohtajana.

Talbot on ammentanut asiantuntemustaan nuorille ja varttuneemmillekin suomalaisille tutkijoille antamalla palautetta esityksistä, toimimalla opinnäytetöiden tarkastajana ja arvioimalla suomalaiseen Acta Byzantina Fennica -julkaisusarjaan tarjottuja artikkeleita.

– Näin suppealla erikoisalalla asiantuntemusta ja tietoa on syytä jakaa aktiivisesti. Nuorten tutkijoiden kanssa työskenteleminen on myös mukavaa, Talbot lisää.

Professori Bernd Kortmann ja tohtori Alice-Mary Talbot ovat filosofisen tiedekunnan valitsemia kunniatohtoreita ja professori Eiki Berg kuuluu yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan kunniatohtoreihin. Joensuun kampuksen promootiossa 28.–30.8.2014 vihitään kaikkiaan 12 kunniatohtoria, jotka ovat kampuksella toimivien tiedekuntien valitsemia tieteen ja yhteiskuntaelämän vaikuttajia. Kunniatohtorin arvo on merkittävin huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa.

Teksti: Ulla Kaltiala Kuvat: Varpu Heiskanen

Lue lisää kunniatohtoreista

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin