Peerage of Science -vertaisarviointipalvelu yhteistyöhön monikansallisen Springer-julkaisutalon kanssa

Peerage of Science -vertaisarviointipalvelu on solminut yhteistyösopimuksen maailman kolmen suurimman joukkoon kuuluvan Springer-julkaisutalon kanssa. Sopimus kattaa Springerin koko tiedeportfolion eli lähes 3 000 tieteellistä lehteä. Pontimena yhteistyölle on Peerage of Sciencen ja Springerin yhteinen tavoite nopeuttaa ja parantaa tieteellisten käsikirjoitusten vertaisarviointia ja julkaisuprosessia.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen pitää uutista Suomen kannalta varsin positiivisena

– Itä-Suomen yliopisto näki Peerage of Science vertaisarviointipalvelun potentiaalin heti kuultuaan innovaatiosta ja on ollut tukemassa aloitetta sen alusta lähtien. Nyt varmistunut Springer-yhteistyö on suuri askel palvelun valtavirtaistamiseen ja pidän todennäköisenä, että Peerage of Science nousee merkittäväksi kansainväliseksi julkaisualan palveluntarjoajaksi.

Mönkkönen näkee myös erittäin myönteisenä kehityksenä sen, että Peerage of Science julkaisi juuri kansainvälisen työpaikkailmoituksen, jolla se hakee IT-alan ammattilaisia palvelukseensa.

– Näitä uutisia ja työpaikkoja Suomi nyt tarvitsee.

Yhteistyön myötä tullut uusi laajennus tarjoaa tieteentekijöille valittavaksi aiempaa kattavamman valikoiman tieteellisiä lehtiä.

– Mukana oli jo ennestäänkin useita lehtiä mukaan lukien poikkitieteellinen PLOS ONE, mutta nyt voin olla varma, että jokainen tieteentekijä löytää halutessaan valikoimasta omalle käsikirjoitukselleen sopivan julkaisufoorumin, Peerage of Science -idean isä Janne-Tuomas Seppänen kertoo.

Suomalaisten kehittämä ilmainen palvelu

Maailmanlaajuisesti julkaistaan vuosittain n. 1,4 miljoonaa vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia. Juuri vertaisarviointimenettely erottaa tieteelliset julkaisut muista. Nykymuotoinen vertaisarviointi on kuitenkin monin tavoin epätyydyttävä menetelmä kaikkien toimijoiden näkökulmasta. Peerage of Science on kaikille tutkijoille avoin ja ilmainen palvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on tuottaa ratkaisuja tieteellisen vertaisarvioinnin ja julkaisemisen haasteisiin ja muutenkin parantaa tieteentekijöiden asemaa ja tieteen tekemisen edellytyksiä. Yhteisöllisyyteen perustuvan Peerage of Science vertaisarviointipalvelun ovat kehittäneet ja perustaneet Jyväskylän yliopiston tutkijat tohtori Janne-Tuomas Seppänen, sekä professorit Mikko Mönkkönen ja Janne Kotiaho.

Peerage of Science -palvelu julkistettiin marraskuussa 2011. Lähes 200 käsikirjoitusta on lähetetty palveluun, ja näistä useat ovat päätyneet suoraan julkaistavaksi niin, että kirjoittajat ovat hyväksyneet palvelussa mukana olevalta lehdeltä saadun julkaisutarjouksen. Parhaassa tapauksessa tutkijat ovat saaneet käsikirjoitukselleen useita yhtäaikaisia julkaisutarjouksia, joista ovat valinneet itselleen sopivimman. Lisäksi monta muuta palvelussa arvioitua käsikirjoitusta on julkaistu palvelun ulkopuolisissa tunnetuissa tieteellisissä lehdissä.

Palvelun käyttäjiksi voivat rekisteröityä tutkijat, joilla on vähintään yksi julkaisu vertaisarvioidussa kansainvälisessä tieteellisessä lehdessä vastaavana kirjoittajana. Myös nuoret tutkijat, joilla ei vielä ole julkaisuja eivätkä näin ollen voi toimia vielä arvioijina, voivat lähettää omat käsikirjoituksensa arvioitavaksi palveluun. Palveluun on rekisteröitynyt käyttäjiksi yli 1700 tieteentekijää ympäri maailman lähes 700 instituutista mukaanlukien tieteentekijöitä maailman arvostetuimmista tiedeyliopistoista kuten Cambridge, Oxford ja Harvard. 

Peerage of Sciencen ensisijaisena tarkoituksena on tutkijoiden etua tavoitellen edistää ja kehittää tieteen tekemistä, sen edellytyksiä, yhteiskunnallista asemaa ja arviointia.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin