Opettaja saa tekniikan haltuun opetusteknologian testiympäristössä

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella on avattu moderni opetusteknologian testiympäristö, joka tukee uuden teknologian valjastamista opetuskäyttöön ja ennakoi tulevaisuuden opetusta.

– Tavoitteenamme on olla Suomen paras yliopisto oppimisympäristöjen suhteen. Monelta osin jo olemmekin paras, mutta aina löytyy parannettavaa. Tätä tilaa tarvitaan, kun etsitään uusia tapoja edistää oppimista, sanoi opinto- ja opetuspalvelujen johtaja Tuula Heide testiympäristön avajaisissa 17. huhtikuuta.

Opetusteknologian testiympäristö on ideoitu akateemisen rehtorin Jukka Mönkkösen nimittämässä Oppimisympäristöt 2015 -työryhmässä, jonka tehtävä on valmistella kaikki kampukset kattava pitkäjänteinen suunnitelma yliopiston oppimisympäristöjen kehittämiseksi. 

Mönkkönen totesi avajaisissa, että opetusteknologian käyttö on opiskelijoille tärkeää paitsi oppimisen tukena, myös koska työelämä edellyttää yhä enemmän tieto- ja viestintäteknologian hallintaa.

Tulevaisuuden teknologiaa jo käytössä

Saastamoisen saliksi nimettyyn opetusteknologian testiympäristöön on rakennettu erityyppisiä opetustiloja, joissa on sekä oikeissa opetustiloissa jo käytössä olevaa, niihin suunniteltua että vasta testattavana tai kehitteillä olevaa teknologiaa. Meditekniassa sijaitsevissa tiloissa Kuopion kampuksen opetusteknologiapalvelutiimi ratkoo teknisiä ongelmatilanteita ja etsii uusia opetusta palvelevia ratkaisuja. Tiloista hallinnoidaan myös yliopiston videoneuvottelupalveluja. Lisäksi opettajat voivat käydä testiympäristössä harjoittelemassa opetusteknologian käyttöä ja antamassa palautetta tarjolla olevasta tekniikasta.

– Näin madaltuu kynnys käyttää teknologiaa opetuksen tukena. Opettajien palaute on tärkeää kehittäessä uusia opetustiloja ja siellä olevaa tekniikkaa, koska tarkoitus on tuottaa entistä parempaa opetusta ja oppimista, totesi opetusteknologia-asiantuntija Ari Paldanius, joka esitteli testiympäristöä.

– Lisäksi vältetään virhehankinnat, kun erilaisten ratkaisujen käyttökelpoisuus testataan käyttäjien kanssa.

Tällä hetkellä testiympäristössä on esimerkiksi verkkokokous- ja videoneuvottelutekniikkaa, älytaulu- ja -näyttötekniikkaa sekä auditorioympäristö, jonka kaltaisiksi kaikki yliopiston auditoriot on tarkoitus tulevaisuudessa varustaa.

Ari Paldanius toivoo opettajilta palautetta testiympäristön auditorioratkaisusta.

Modernissa auditorioratkaisussa on muun muassa kosketusnäytöllinen tietokone, teräväpiirtokuva, ergonomisia näppäimistöjä sekä sähköpöytä, jonka korkeutta voi säätää. Paldanius arvioi, että seisomakorkeus on käytännössä suosituin.  – Kun opettajilta on kysytty, miten he toimivat luennolla, harva istuu pöydän takana. Useimmat liikkuvat luentosalin etuosassa ja seisahtavat välillä koneen ääreen.

Uusissa auditorioissa tietokoneen ja dokumenttikameran kuvaa voidaan näyttää yleisölle yhtä aikaa, joten piirtoheittimiä ei tarvita enää edes hätävaraksi.

Tulevaisuudessa luennoitsijan ei ehkä tarvitse etsiä oikeita piuhojakaan, kun hän tuo materiaalit mukanaan omalla koneellaan. – Testaamme parhaillaan keinoja siirtää kuvaa ja ääntä langattomasti opetustiloissa. Näin luennoilla päästäisiin vielä nopeammin itse asiaan.

– Toinen kehittelyn alla oleva asia on luentosalien projektorien käynnistäminen ja sammuttaminen etänä. Jos opettaja ei saa laitetta päälle, käynnistys hoituisi puhelinsoitolla virastomestarille.

Videoluennoista entistä kiinnostavampia

Videoluennosta saa kiinnostavamman, kun luennoitsija voi esitellä taustalla materiaalia tietokoneelta.

Videoneuvottelutekniikan käyttö on kolmen kampuksen yliopistossa arkea sekä kokouksissa että luennoilla, joiden osallistujat ovat eri paikkakunnilla. Viime vuonna videoyhteyttä käytettiin yli 7000 kertaa. Etäyhteyksien ja -opetuksen kehittämistä edelleen pidetään tärkeänä. Tähän yhteydenpitoon tekee tuloaan tekniikka, jonka avulla puhujan taustalla voidaan näyttää kuvaa tietokoneelta – kuten television säätiedotuksissa. Uudessa testiympäristössä voi käydä kokeilemassa, miten taustakuvaa voisi hyödyntää omassa opetuksessa.

Saastamoisen säätiön hallituksen jäsen, asianajaja Seppo Karvinen (oik.) tutustui Ari Paldaniuksen esittelemään älytauluun.

Videoneuvottelutilojen älytaulut on jo havaittu oivallisiksi "elektronisiksi tussitauluiksi", joiden kautta voidaan välittää katsojille vaikkapa matematiikan kaavoja videoyhteyden ohella tai lisätä merkintöjä dokumenttikameran välittämään kuvaan. – Älytauluja on toivottu jo opetussaleihinkin. Ne soveltuvat mainiosti myös 3D-materiaalin esittelyyn.

Tiloissa voi tutustua myös entistä parempaan Lync-verkkoneuvotteluun, jossa osapuolet näkevät esiteltävän materiaalin lisäksi toisensa terävästi ja entistä laajemmasta kulmasta.

Entistä tasokkaammassa Lync-neuvottelussa mikrotukihenkilö Antti Sopanen (vas.), opetusteknologia-asiantuntija Ari Paldanius ja suunnittelija Taina Rytkönen-Suontausta.

Opetustilojen täytyy joustaa tilanteen mukaan. Testiympäristöstä löytyvät kalustevalmistajan kanssa kehitetyt hunajakennon muotoiset pyörälliset pikkupöydät, jotka on helppo yhdistää ryhmätyöskentelyä varten ja palauttaa taas riviin.

Uusi opetusteknologian testiympäristö nimettiin Saastamoisen saliksi, koska yliopiston pitkäaikainen tukija, Saastamoisen säätiö, on aikanaan tukenut myös tietoteknisten oppimisympäristöjen kehittämistä kampuksella. Säätiöltä vuonna 2000 saadulla noin 250 000 markan tuella vasta perustettuun oppimiskeskukseen hankittiin sen ajan huipputeknologiaa, muun muassa yliopiston ensimmäiset videoneuvottelulaitteet. Säätiöllä oli aiemmin nimikkosali oppimiskeskuksen tiloissa, jotka ovat nykyisin hammaslääketieteen käytössä. Uudella nimikkosalilla halutaan kiittää tuesta uraauurtavalle kehittämistyölle.

Tietohallintojohtaja Juha Eskelinen (vas.), hallintojohtaja Tuomo Meriläinen, akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen sekä opinto-ja opetusjohtaja Tuula Heide Saastamoisen salin avajaisissa.

Tervetuloa tutustumaan!

Testiympäristö sijaitsee Mediteknian 1. kerroksen MD1041-tilassa. Paikalla on usein henkilökuntaa, joten tilaan pääsee tutustumaan tulemalla rohkeasti käymään.  Tilan esittelylle tai käyttökoulutukselle voi sopia myös tarkemman ajan ottamalla yhteyttä opetusteknologiatiimin henkilökuntaan. Tutustumaan voi tulla yksin tai isommalla porukalla. Tiimin henkilökuntaa voi myös kutsua laitokselle kertomaan tilasta, ratkaisuista ja palveluista.

Opinto- ja opetuspalveluiden opetusteknologiapalvelujen henkilöstö siirtyy 1. toukokuuta osaksi tietotekniikkapalveluja. Siirron tarkoituksena on tehostaa sekä parantaa yliopiston opetusteknologiapalveluja.

Lisätietoja:

Opetusteknologia-asiantuntija Ari Paldanius, p. 044 7163621, ari.paldanius (at) uef.fi

 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin