Nuoret tutkijat hioivat esiintymistaitojaan Tahkolla

Molekulaarisen lääketieteen tohtoriohjelma kokoontui perinteiseen Winter School -tapahtumaansa Tahkolle 11.–12. maaliskuuta. Vuosittain järjestettävässä tieteellisessä symposiumissa jatko-opiskelijat esittelevät tutkimustaan. Tänä vuonna mukana oli 90 osallistujaa, joista kuutisenkymmentä oli jatko-opiskelijoita ja loput väitöskirjojen ohjaajia ja muuta tutkijakuntaa.

Sää suosi molekulaarisen lääketieteen tohtoriohjelman perinteistä Winter School -tapahtumaa Tahkolla. Joanna Huttunen (vas.) ja Paula Korhonen osallistuivat ohjelman suunnitteluun.

– Tapahtuman tärkein tavoite on antaa jatko-opiskelijoille mahdollisuus harjoitella esiintymistä turvallisesti oman porukan kesken, tohtoriohjelman koordinaattori Joanna Huttunen kertoi.

Esiintymistaidot ovat tutkijalle tarpeen. – Tutkimustuloksia esitellään esimerkiksi kansainvälisissä konferensseissa, joissa oma viesti pitää saada tuotua esille nopeasti ja ytimekkäästi.

Tohtoriohjelman talvitapahtumassa osa jatko-opiskelijoista pitää lyhyen luennon, osa valmistaa tutkimuksestaan posterin ja esittelee sitä posterinäyttelyssä.  Esitykset myös arvioidaan. – Jokainen arvioi kolme puhetta tai posteriesitystä, ja näin jokainen esiintyjä saa myös palautetta useammalta henkilöltä.

Palautteessa käydään läpi esityksen eri puolet tieteellisestä annista esitysmateriaalin tasoon ja puheen sujuvuuteen.

Suullisen esityksen tapahtumassa pitänyt nuorempi tutkija Paula Korhonen ja posteriesityksen pitänyt projektitutkija Petri Pölönen totesivat, että asiantunteva palaute on arvokasta, sillä harvoin sitä on saatavilla. – Oman esitykseni tosin pidin jo ennakkoon tutkimusryhmäni jäsenille ja sain heiltä myös palautetta, Korhonen kertoi.

Pölösen mukaan palautteen antamisestakin oppii. – Toisten esityksiä alkaa kuunnella ja arvioida tarkemmin ja aiheeseen pääsee sisälle paremmin.

Ohjelma tarjosi monipuolisen katsauksen tohtoriohjelmassa mukana olevien A. I. Virtanen -instituutin ja lääketieteen laitoksen tutkimusryhmien toimintaan.

Uusinta tietoa kuudesta tutkimusohjelmasta

Molekulaarisen lääketieteen tohtoriohjelman opiskelijat tekevät väitöskirjaansa eri tutkimusryhmissä A. I. Virtanen -instituutissa ja lääketieteen laitoksella. Tutkimusaiheet liittyvät johonkin kuudesta tutkimusohjelmasta, joiden kohteena ovat sydän- ja verisuonitaudit, tyypin 2 diabetes ja lihavuus, neurologiset sairaudet, syöpä, kantasolututkimus sekä tulehdussairaudet.

– Töissä tulee puurrettua lähinnä oman tutkimusryhmän parissa. Täällä on mahdollisuus kuulla, mitä muissa ryhmissä on meneillään ja tutustua muihin jatko-opiskelijoihin. Tieteellisen ohjelman lomassa vaihdetaan myös vapaalle, Huttunen totesi.

Paula Korhonen oli valmistellut esityksensä hyvin. – On kuitenkin aina jännittävää kuulla yleisön kysymykset, sillä niitä ei voi arvata etukäteen.

Paula Korhosen väitöstutkimus liittyy elimistön tulehdustilan merkitykseen aivohalvauksessa. Tahkolla hän esitteli tutkimustuloksia, joiden mukaan korkea ikä ja tulehdustila lisäsivät aivohalvauksen aiheuttamia vaurioita hiirimallissa.

Etsittäessä uusia hoitokeinoja aivohalvaukseen on usein törmätty ongelmaan, etteivät eläinmalleilla saadut tulokset olekaan päteneet ihmisiin. Korhosen mukaan yksi syy voi olla se, etteivät eläinmallit vastaa tarpeeksi hyvin iäkkään, usein monisairaan ihmisen tilannetta. – Ottamalla korkea ikä ja esimerkiksi tulehdustila huomioon voidaan saada tutkimusasetelma, joka on lähempänä potilaiden todellista tilannetta.

Petri Pölönen valotti tutkimustuloksiaan posterin avulla.

Petri Pölösen väitöstutkimus puolestaan liittyy syöpätekijöiden yliaktiivisuuteen. Hänen Tahkolla esittelemässään tutkimuksessa kartoitettiin tietokoneanalyysin avulla laajasta tietokannasta syöpätyyppejä, joissa yhden tällaisen tekijän, transkriptiotekijä Nrf2:n, yliaktiivisuus haittaa hoidon tehoa.

Posteri eli tutkimusjuliste on tiedemaailmassa tavallinen tapa esitellä tutkimusta. Pölösen mukaan kaiken oleellisen mahduttaminen posteriin voi olla haastavaa, mutta kuvilla tutkimusta voi kätevästi havainnollistaa. – Kuvien avulla on helppo selittää tutkimusta katsojalle. Posteriesityksen pitäminen on muutenkin mukavaa, koska siinä voi keskittyä siihen, mikä toista eniten kiinnostaa.

Winter School -tapahtumassa palkittiin kolme parasta suullista ja posteriesitystä. Suullisista esityksistä parhaiksi arvioitiin Minna Oksasen, Xijun Wangin ja Mikael Marttisen esitykset. Parhaan posterin palkinnon saivat Jenni Kyyriäinen, Henri Leinonen ja Miika Martikainen. Tapahtumassa palkitaan vuosittain myös tohtoriohjelman paras väitöskirja edelliseltä vuodelta. Tällä kertaa palkinto myönnettiin kahdelle: Joonas Aution ja Markku Lähteenvuon väitöskirjoille.

Tapahtuman suunnitteli jatko-opiskelijoista koottu toimikunta, joka sai samalla harjoitusta tieteellisten kokouksien järjestämisessä.

Talvikouluun osallistui 90 tutkijaa. Eturivissä dekaani Hilkka Soininen (oik.), professori Mikko Hiltunen ja akatemiatutkija Annakaisa Haapasalo.

Teksti: Ulla Kaltiala Kuvat: Raija Törrönen

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014