Mustikka voi ehkäistä runsasrasvaisen ruokavalion haittoja

Mustikan syöminen vähensi runsasrasvaisen ruokavalion haittoja juuri julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa mustikan hyödylliset vaikutukset samanaikaisesti sekä verenpaineeseen että ravitsemusperäisiin tulehdusvasteisiin.

Matala-asteinen tulehdustila ja kohonnut verenpaine ovat usein lihavuuteen liittyvien sairauksien taustalla. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen metsämustikan vaikutuksia hiirillä, joille syötettiin kolmen kuukauden ajan runsasrasvaista rehua. Osa eläimistä sai rehussa 5 % tai 10 % kylmäkuivattua mustikkaa. Tutkijat tarkastelivat näiden ruokavalioiden vaikutuksia tulehdukseen liittyvien solujen määriin ja soluvälittäjäaineina toimivien sytokiinien pitoisuuksiin, systoliseen verenpaineeseen, sokerin sietokykyyn, insuliiniherkkyyteen sekä painon kertymiseen.

Runsasrasvaista rehua syöneet eläimet lihoivat merkittävästi ja niillä ilmeni haitallisia muutoksia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa, tulehdustekijöissä ja verenpaineessa. Mustikka vähensi rasvaisen rehun tulehdusta lisäävää vaikutusta, mikä ilmeni soluvälittäjäaineiden profiilin muutoksissa ja tulehdussolujen toimintaa tukevien T-solujen suhteellisen määrän vähentymisenä. Mustikka ehkäisi myös rasvaisen rehun aiheuttamaa verenpaineen nousua.

Metsämustikka on luonnollinen prosessoimaton elintarvike, joka on tärkeä osa pohjoismaista ruokavaliota ja jota voitaisiin hyödyntää enemmän myös muualla maailmassa. Mustikoilla on useita todettuja terveysvaikutuksia ja niiden käyttöön liittyy paljon perinnetietoa. Mustikan terveysvaikutusten on arveltu johtuvan sen sisältämistä polyfenoleista, erityisesti antosyaaneista, joita metsämustikassa on moninkertaisesti kaupallisesti viljeltyihin pensasmustikkalajeihin verrattuna.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu kansainvälisessä PLOS ONE -julkaisusarjassa ja vapaasti saatavilla osoitteessa: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0114790

Otto Mykkänen, FM, otto.mykkanen@uef.fi, p. 040 563 5220

Pirkka Kirjavainen, FT, dosentti, pirkka.kirjavainen@thl.fi, p. 040 509 0449