Maria Lähteenmäki Itä-Suomen yliopiston arktisten alueiden tutkimuksen professoriksi

Helsingin yliopiston Pohjoismaiden historian dosentti Maria Lähteenmäki on valittu arktisten alueiden ja Suomen historian professoriksi Itä-Suomen yliopistoon 1.6.2014 alkaen.

Lähteenmäki on tunnettu ja palkittu erityisesti pohjoisia ja itäisiä raja-alueita ja -yhteisöjä koskevista tutkimuksistaan. Viimeisimmässä teoksessaan hän on arvioinut Suomen itärajaa määrittävää geopoliittista ajattelua professori-poliitikko Väinö Voionmaan kautta.

Lähteenmäki on toiminut muun muassa akatemiatutkijana sekä professorina ensin Helsingin yliopistossa ja viimeiset vuodet määräaikaisena Suomen ja yleisen historian professorina Itä-Suomen yliopistossa historia- ja maantieteiden laitoksella. Hän on suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon vuonna 1984 ja filosofian tohtorin tutkinnon vuonna 1995 Helsingin yliopistossa.

Lähteenmäki on Suomen arktisen neuvottelukunnan ja Suomen arktisen seuran valtuuskunnan jäsen sekä Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampus on maan johtava raja-aluetutkimuksen keskus, joka vahvistaa nimityksellä etenkin Suomen ja Venäjän välisen tutkimuksen ja vuoropuhelun pohjoista ulottuvuutta Suomen arktisen strategian mukaisesti.

Maria Lähteenmäen painolaatuinen kuva löytyy osoitteesta www.uef.fi/nimityskuvat.

Lisätietoja: Maria Lähteenmäki, puh 050 372 7676, maria.lahteenmaki(at)uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014