Maailman kuuntelupäivää juhlitaan Pohjois-Karjalassa

Maailman kuuntelupäivää juhlistetaan Pohjois-Karjalassa eri tavoin 17.–18. heinäkuuta.

Kuuntelupäivän aattona, torstaina 17.7., Joensuun teatteriravintolan (Rantakatu 20) lasiterassilla kuunnellaan musiikkia ja ääniä sekä keskustellaan pohjoiskarjalaisista äänimaisemista.

Korvinkuultava Karjala -yleisötapahtumassa "Mielenmaisemamusiikkia" soittaa kokoonpano Tapani Rinne, Tuomas Norvio ja Harri Huhtamäki. Illan päättää Wimme Saari ja Tapani Rinne -duo. Live-konsertissa musiikki kietoutuu yhteen Pohjois-Karjalan akustisissa ympäristöissä tehtyjen äänitysten kanssa.

Tapahtuman aluksi lintuharrastaja Veli-Matti Sorvari, projektipäällikkö Noora Vikman (Hikuma-hanke), yrittäjä Anni Korhonen (Puukarin pysäkki) ja yrittäjä Elvi Lemmetyinen (Möhkön Rajakartano) keskustelevat professori Helmi Järviluoma-Mäkelän johdolla kuuntelemisen ja hiljaisuuden merkityksistä. Lapsenmieliset voivat osallistua 'Tunnista ääni' -visaan.
Kello 18.00 alkavaan ja 21 päättyvään tapahtumaan on vapaa pääsy. Sen järjestää Itä-Suomen yliopiston hallinnoima, ESR-rahoitteinen Hiljaisuus ja kuuntelu matkailuosaamisen resursseina Pohjois-Karjalassa -hanke (Hikuma).

Trooppisesta äänimaisemasta iltasoittoon – kuuntelupäivän 18.7. ohjelma

World Listening Day – Kansainvälinen kuuntelupäivä järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kuuntelupäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta akustisista ympäristöistämme ja suunnata huomio niin tuttuihin kuin uusiinkin ympäristöihin kuuntelemalla.

Perjantaina 18.7. Hikuman pohjoiskarjalaiset yrittäjät järjestävät kuunteluun liittyvää ohjelmaa:

Uusi trooppinen äänimaisema

Joensuun kasvitieteellisen puutarhassa, Botaniassa voi käydä kuuntelemassa kasvihuoneisiin luotua trooppista äänitunnelmaa. Myös ulkopuutarhasta löytyy kuuntelupisteitä. Yhteystiedot: Botania 050 5629 482, Botanian verkkosivut

Luontokirja sinulle!

Varpasalossa, Rääkkylässä, Apajalahden yksityisen luonnonsuojelualueen laavulla avataan luontokirja. Kuuntelupäivästä alkaen sitä voi käydä täyttämässä runoilla, haiulla, muistelmilla ja piirroksilla luonnossa liikkujan sielunmaiseman ja muistojen kirjaksi.

Paikka: Rääkkylä Varpasalo, Häikänniementie
Karelia Cottages, www.kareliacottages.fi; https://www.facebook.com/KareliaCottages
Iltasoitto
Klo 20 Luostarin ehtookellot. Kesto noin 10 min.
Valamon luostari, Heinävesi

Vuoden Kuuntelupäivän teema: Kuuntele sinua!

Tänä vuonna Hikuma kehottaa kuuntelemaan ennen kaikkea ihmisten itse ympäristöönsä tuottamia ääniä. Teemana on Kuuntele sinua! – Listen to you! Tässä matkaeväitä kuuntelumatkallesi:

Miten annoit itsesi kuulua? Miten tulit kuulluksi? Miten tuottamasi äänet sopeutuivat ympäristöösi? Tuotitko hiljaisia vai esille pyrkivä ääniä? Vai halusitko vain piillä hiljaisesti ja kuunnella? Jos, mitä kuulit? Milloin ja missä voit kuunnella "hiljaisia paikkoja"?

Projektipäällikkö Noora Vikman p. 050 442 28650 noora.vikman(at)uef.fi
Professori Helmi Järviluoma-Mäkelä, p. 044 341 3092, helmi.jarviluoma(at)uef.fi