Kuopiolaisen lääkeainekemian tutkimusryhmän tulokset noteerattiin laajalti maailmalla

Itä-Suomen ja Göteborgin yliopistojen tutkijat löysivät yhden ensimmäisistä selektiivisistä ihmisen sirtuiini 2 -inhibiittoreista. Tulokset julkaistiin lääkeainekemian alan arvostetuimmassa julkaisusarjassa Journal of Medicinal Chemistryssä ja artikkeli oli alkuvuonna 2014 yksi julkaisusarjan luetuimmista.

Nisäkkäillä esiintyy seitsemän sirtuiini (SIRT) -entsyymiä, joista erityisesti SIRT1, SIRT2, SIRT3 ja SIRT6 ovat viimeisen vuosikymmenen aikana olleet kiivaan lääkekehityksen kohteina. SIRT2 osallistuu solusyklin säätelyyn ja sen toiminta on liitetty joidenkin syöpien syntyyn sekä eräisiin hermoston rappeumasairauksiin. Sirtuiinien erilaisten biologisten funktioiden vuoksi on tärkeää kehittää vain yhteen sirtuiini-entsyymiin sitoutuvia lääkeainekandidaatteja. Entsyymiperheen jäsenet ovat kuitenkin rakenteeltaan samankaltaisia, mikä tekee työstä haastavaa. Kiinnostusta herättäneessä tutkimuksessa löydettiin yhdisteitä, jotka estävät ihmisen SIRT2-entsyymin toimintaa, mutta eivät sitoudu rakenteellisesti samankaltaisiin SIRT1- ja SIRT3-entsyymeihin.

Itä-Suomen yliopiston lääkeainekemian tutkimusryhmä toteutti tutkimuksen yhdessä Göteborgin yliopistossa toimivan professori Kristina Luthmanin tutkimusryhmän kanssa. Kuopiossa tutkimusta johti farmasian tohtori Elina Jarho. Alkuperäisen julkaisun jälkeen työtä on jatkettu kehittämällä toisen polven SIRT2-inhibiittoreita, joiden lääkkeenkaltaisia ominaisuuksia on pyritty parantamaan. Ensimmäiset yhdisteet on myös testattu valikoiduissa syöpäsolulinjoissa.

Dosentti Maija Lahtela-Kakkonen, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos (maija.lahtela-kakkonen@uef.fi)

FaT Elina Jarho, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos (elina.jarho@uef.fi)

Fridén-Saxin M, Seifert T, Landergren MR, Suuronen T, Lahtela-Kakkonen M, Jarho EM, Luthman K. Synthesis and evaluation of substituted chroman-4-one and chromone derivatives as sirtuin 2-selective inhibitors. J Med Chem. 2012, 55, 7104-13. doi: 10.1021/jm3005288.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin