Kiinalaiset hakevat Kuopiosta oppia soluterapian tutkimukseen

Itä-Suomen yliopiston kokeellinen aivoverenkiertohäiriöiden tutkimus kiinnostaa kiinalaisia, joiden kanssa dosentti, tutkimusjohtaja Jukka Jolkkonen on viime vuosina aloittanut useita yhteisiä hankkeita. Kiinalaisiin kumppaneihin kuuluvan Dalianin keskussairaalan ja neurologian osaston johtoa kävi 9.–12. syyskuuta Kuopiossa keskustelemassa yhteistyöstä ja tutustumassa monipuolisesti aivoverenkiertohäiriöiden tutkimukseen ja hoitoon yliopistossa ja KYSissä.

Jolkkosen tutkimushankkeissa yliopiston neurologian yksikössä kehitetään aivoverenkiertohäiriöiden soluterapiaa. Kantasolusiirteillä, joita jo käytetään esimerkiksi leukemian hoidossa, voitaisiin ehkä tehostaa aivohalvauspotilaiden kuntoutusta.

Dalianin kaupungissa on noin neljä miljoonaa asukasta, joiden hoidosta vastaa Dalianin lääketieteelliseen yliopistoon liittyvä keskussairaala. Sairaalassa on jo kokeiltu soluterapiaa aivohalvauspotilaille. Menetelmät ovat turvallisia, mutta tehosta ei ole saatu varmaa näyttöä. Kuopiolaisia tutkijoita kiinnostavat kuitenkin Dalianista saadut kokemukset ja suuren sairaalan laajat potilasaineistot.

– Meillä ensimmäiset soluterapian potilaskokeet käynnistyvät vuonna 2016, jos rahoitus järjestyy, Jolkkonen kertoo.

Kiinassa soluterapiakokeet on toistaiseksi kielletty, kunnes toiminnalle saadaan lainsäädännölliset puitteet. Dalianin keskussairaalalla, Itä-Suomen yliopistolla ja Leipzigin yliopistolla on yhteistä soluterapian tutkimusta eläinmalleilla. Yhteistyöhön sisältyy myös opiskelija- ja tutkijavaihtoa. Kiinalaisille yhteistyössä on keskeistä tutkimuksen tason kohottaminen eurooppalaisten kumppanien avulla. – Seuraavaksi meiltä on tulossa tutkimus- ja laboratoriohenkilökuntaa Kuopioon perehtymään tutkimusten toteuttamiseen, tulkkina toiminut Dr. Shen Li kertoo.

Dr. Mei Sun toteaa, että vierailu antoi monipuolisen katsauksen Itä-Suomen yliopiston tutkimustoimintaan. Yliopistossa tutkitaan muun muassa uusia kantasoluteknologioita, joihin yhteistyötä olisi ehkä myöhemmin mahdollista laajentaa.

Kampuskierroksella Kuopiossa Dr. Li Zhang (vas.), Dr. Mei Sun, Dr. Suping Wang, Lili Cui, Dr. Shen Li ja dosentti Jukka Jolkkonen.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin