Kesällä lapset valtaavat kampuksen

Lasten yliopisto johdattelee alakoululaisia tieteen pariin Kuopiossa nyt jo neljättä kesää. Suosittu Luonnontiedeleiri täydentyi tänä vuonna biolääketieteen ja hammaslääketieteen ohjelmalla. Uutta on myös Suomen ensimmäinen Action Track -pelileiri, jossa seikkaillaan luonnossa mobiililaitteiden avulla.

Luonnontiedeleirillä tutustutaan nyt myös hammaslääketieteeseen.

Kesän tarjontaan kuuluvat lisäksi muun muassa Tekniikkaleiri ja Tieteellinen rikostutkimusleiri.  Lasten yliopiston toiminnasta vastaa Snellman-kesäyliopisto. Itä-Suomen yliopisto on keskeinen yhteistyökumppani, jonka asiantuntijoita ja opiskelijoita on useimmilla kursseilla opettajina ja ohjaajina. Kesän mittaan järjestetään kaikkiaan 17 leiriä ja kurssia kuudella paikkakunnalla, ja osallistujia on 300.

– Tulijoita olisi enemmänkin. Monet kursseista täyttyivät jo toukokuussa. Elokuun Action Track -leirillä on vielä tilaa muutamalle 10–12-vuotiaalle, Snellman-kesäyliopiston rehtori Soili Meklin kertoo.

Kursseja myös nuorille

Lasten yliopistotoiminnan vakiinnuttua vanhemmat ovat Meklinin mukaan alkaneet kysellä ohjelmaa myös yläkoululaisille. Nyt toiveeseen vastataan 12–15-vuotiaille suunnatulla Elektroniikkaleirillä.

Lukiolaisillekin järjestettiin alkukesästä uusi kurssi, jossa perehdyttiin sairaala- ja rikoslaboratorioiden tavallisiin molekyylibiologisiin menetelmiin biolääketieteen yksikössä. – Tulevaisuudessa satsataan entistä enemmän nuorten tiedetoimintaan lasten yliopistotoiminnan rinnalla. Lukiolaisille suunnattua tarjontaa lähdetään suunnittelemaan lukioiden, yliopiston ja kesäyliopiston yhteistyönä.

Lasten yliopisto tuottaa yhdessä tutkijoiden kanssa myös digitaalisia tiedekasvatusmateriaaleja koulujen käyttöön ja virikkeeksi perheille. Lasten yliopiston sivuilta löytyy jo Elämyksiä kemiasta -paketti, ja ensi syksynä alkaa uuden monitieteisen kokonaisuuden valmistelu Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston tuella.

Tutustu lasten yliopiston toimintaan

Alakoululaiset hammaslääkäreinä

Viisipäiväinen Luonnontiedeleiri tarjoaa lapsille hauskoja elämyksiä fysiikan, kemian, biologian, geologian, biolääketieteen ja hammaslääketieteen tiimoilta. Hammaslääketieteen yksikössä ohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat opiskelijat.

– Järjestys on säilynyt aika hyvin, vaikka kaikki eivät malttaisi aina odottaa vuoroaan, kertovat hammaslääketieteen opiskelijat Annina Salmi ja Ilari Tyni.

Annina Salmi ja Ilari Tyni kertovat, että ohjelmaa oli hauska suunnitella ja lasten innostus on motivoinut vielä lisää. Puitteet ovat hienot, sillä lapset pääsevät hammaslääketieteen simulaatioklinikalle, jossa on oikeat hammaslääkärin laitteet ja potilaina anatomiset nuket, joita saa katsoa ja koskea.

Lasten kanssa kerrataan ensin hampaiden anatomiaa ja sitten siirrytään pienryhminä "rastilta" toiselle. On karieskorneria ja plakkipistettä, röntgenkuvien tulkintaa sekä hampaiden, reikien ja paikkojen tutkailua kallomallista. Kaiken huipuksi kokeillaan hammaskiven poistoa ultraäänellä – oikealla hammaslääkärin laitteella, joka toimii polkimella.

Kalle-nukelta poistetaan hammaskiveä ultraäänellä.

Salla Karjalaisen opastuksella Eino, Aleksi ja Anu varustautuvat ensin kasvomaskein, kumihansikkain ja suojalasein. Sitten päästään vuorotellen poistamaan hammaskiveä anatomiselta mallilta, Kallelta, ja käyttelemään suuimuria. – Poistakaa hammaskivi myös ientaskuista, Salla opastaa.

– Ei ollut kovin vaikeaa, Aleksi tuumaa. Eino taas olisi mielellään jatkanut vähän pitempäänkin.

Plakki pois harjaamalla....

Samaan aikaan Joona, Jenna ja Lotta tarkastelevat peilistä, millaista jälkeä suuhun jää plakkivärjäystableteista. Annina näyttää, miten hampaat puhdistetaan kunnolla plakista. Ryhmässä harjoitellaan myös hampaiden lankausta Y-tekniikalla. – Lankaa käytetään ihan hellästi, Annina neuvoo.

...ja lankaamalla.

Kun kaikki rastit on suoritettu kunnialla, palkintona on diplomi ja pieni tuotekassi.

Koulutussuunnittelija Leena Lampinen lupaa, että hammaslääketieteen simulassa on ohjelmaa lapsille myös ensi kesänä.

– Tämä on oiva tapa valistaa ja tarjota samalla opiskelijoille mahdollisuus kartuttaa opintopisteitä kesällä.

Anninan ja Ilarin mukaan kokemus lasten kanssa toimimisesta on arvokasta hammaslääkärin työssä. – Vastaanotollakin täytyy osata oikeat konstit, että pienet oikomispotilaat pysyvät paikoillaan.

Teksti: Ulla Kaltiala Kuvat: Raija Törrönen

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin