Kesäduunissa fysiikalla

– Hieman yli viikon työkokemuksen perusteella voisin jo hakea opiskelemaan fysiikkaa, mutta odotetaan nyt vielä pestin loppuun asti, Niina Mäkinen naurahtaa.

Hän on yksi sovelletun fysiikan laitoksen kesäfyysikoista, jotka kesäkuun ajan pääsevät syventymään fysiikan tutkimukseen ja sen menetelmiin.

– Odotan kovasti, että pääsen näkemään monipuolisesti kaikkea mahdollista fysiikan opiskeluun ja tutkimukseen liittyvää, Iisalmen lyseossa ensi syksynä abivuotensa aloittava Mäkinen puntaroi.

Niina Mäkinen ja Jonne Lintunen perehtyivät yliopistotutkija Lasse Heikkisen opastuksella Zeemanin ilmiöön.

Samoja mietteitä on Kuopion klassillisen lukion tulevalla abiturientilla Jonne Lintusella. Hän kuuli kesätyömahdollisuudesta opettajaltaan, ja päätti hakea paikkaa.

– Oli yllättävää, että yliopistolla on tarjolla kesätöitä, ja tuumasinkin, että on varmaan vaikea päästä tänne.

Kilpailu paikoista olikin kova, sillä 42 hakijasta kuusi sai pestin.

EIT:n saloihin syventymässä

Kuukauden kesäpestin aikana fyysikonalut pääsevät koulufysiikkaa syvällisemmin perehtymään alan tutkimukseen. Mäkinen ja Lintunen pääsevät syventymään muun muassa impedanssitomografiaan (EIT), jota käytetään esimerkiksi teollisuusprosessien seurannassa sekä lääketieteellisessä kuvantamisessa.

– EIT:n avulla kuvannettiin esimerkiksi vedellä täytetyssä, rintakehän muotoisessa tankissa olevia erilaisia muovisia ja metallisia kappaleita. Mittausasetelmalla simuloitiin ihmisen rintakehän rakennetta ja sen sähkönjohtavuusominaisuuksia, kesäfyysikoiden ohjaajana työskentelevä Paula Kaipio kertoo.

Tutkimustensa pohjalta kesäfyysikot rakentavat yhteenvedon, joka esitellään muille kesäkollegoille sekä ohjaajille.

– Näin kesätyöntekijät voivat jakaa kokemuksiaan ja saavat laajemman käsityksen fysiikan tutkimuksen skaalasta, ohjaaja Petri Varvia painottaa.

Kesäfyysikkopesteissä on panostettu myös tiedonhakemisen taitoihin.

– Kesäfyysikot ovat muun muassa selvittäneet, millaista tutkimusta maailmalla on tehty EIT:stä, Varvia toteaa.

Positiivisella asenteella tutkimustyöhön

Sovelletun fysiikan laitokselle on palkattu kesäfyysikoita jo vuodesta 2006 lähtien. Tänä kesänä heitä työskentelee laitoksen lääketieteellisen-, laskennallisen- ja ympäristöfysiikan tutkimusryhmissä.

– Saimme itse esittää toiveita siitä, mihin tutkimusryhmään haluaisimme mennä. Pääsinkin haluamaani eli laskennalliseen fysiikkaan, Lintunen sanoo.

Tiiviiden työpäivien aikana Paula Kaipio, Niina Mäkinen, Jonne Lintunen ja Petri Varvia ehtivät istahtamaan myös tauoille vaihtamaan ajatuksia.

Ero koulufysiikkaan on ollut valtava, mutta kysymällä asiat ovat selvinneet.

– On hieno juttu, että kesäfyysikot uskaltavat kysyä. He ovat innokkaita tekemään töitä ja kaikilla mukana olijoilla on positiivinen asenne, Kaipio kehuu.

Myös ohjaajille kesäfyysikoiden tulo mukaan tutkimusryhmiin on ollut oppimisen paikka.

– On mukavaa vaihtelua saada kokemusta myös muiden kuin fysiikan opiskelijoiden laboratoriotöiden ohjaamisesta. Pitää tarkemmin miettiä, että pystyy selvittämään matemaattiset asiat yleistajuisesti, Varvia myöntää.

Haasteista huolimatta fysiikka on Mäkisen mielestä todella mielenkiintoista. Ja tytötkin ovat hänen mukaansa löytäneet sen koulussa, ja myös pärjäävät siinä.

– On todella hienoa päästä näkemään, mitä kaikkea täällä tehdään.

>> Kesäfyysikkojen kokemuksia voit seurata Facebookissa

Teksti: Sari Eskelinen Kuvat: Raija Törrönen


 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin