Katsaus polyfenolien ja sokeriaineenvaihdunnan vuorovaikutuksista palkittiin

Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden katsausartikkeli ravinnosta saatavien polyfenoliyhdisteiden ja sokeriaineenvaihdunnan vuorovaikutuksista on saanut International Journal of Molecular Sciences -lehden Best Paper Awards 2014 -palkinnon. Palkinto myönnetään poikkeuksellisen ansiokkaille tutkimus- tai katsausartikkeleille, joilla on merkitystä koko tutkimusalalle.

Palkittu katsausartikkeli käsitteli ravinnosta saatavien polyfenoliyhdisteiden, kuten flavonoidien ja fenolihappojen, vaikutusta sokeriaineenvaihduntaan. Polyfenolit ovat laaja joukko yhdisteitä, joita on esimerkiksi marjoissa, hedelmissä, viljatuotteissa, kahvissa ja teessä. Polyfenolien on havaittu muun muassa vaimentavan aterian jälkeistä verensokerin nousua estämällä tai hidastamalla hiilihydraattien pilkkoutumista ja imeytymistä, lisäämällä insuliinin erittymistä haimasta sekä aktivoimalla solujen insuliinireseptoreita. Katsauksessa koottiin yhteen yli 200 tutkimuksen tuloksia. Tutkijoiden mukaan tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta sen selvittämiseksi, voiko polyfenolipitoinen ravinto auttaa ehkäisemään metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta.

Palkitun artikkelin laativat Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön tutkijat. Ensimmäinen kirjoittaja oli tutkijatohtori Kati Hanhineva.

Lisätietoja:  Tutkijatohtori Kati Hanhineva, p. 0403552364, kati.hanhineva (at) uef.fi

Kati Hanhineva, Riitta Törrönen, Isabel Bondia-Pons, Jenna Pekkinen, Marjukka Kolehmainen, Hannu Mykkänen and Kaisa Poutanen Impact of Dietary Polyphenols on Carbohydrate Metabolism Int. J. Mol. Sci. 2010, 11(4), 1365–1402; doi:10.3390/ijms11041365

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin