Katariina Suuresta Pussy Riotiin

Tänä syksynä julkaistu Naisia Venäjän kulttuurihistoriassa -kirja valottaa Venäjän historiaa sen naishahmojen näkökulmasta. Venäjän historiaa on kirjoitettu paljolti suurmiesten kautta, ja suurelle yleisölle ovat tuttuja Lenin ja Hruštšov, Dostojevski ja Tolstoi. Mutta miten naiset ovat vaikuttaneet Venäjällä 1700-luvulta nykypäivään?

Kirjassa kerrotaan Venäjän historiasta lokakuun vallankumouksesta lähtien Pussy Riotiin, Katariina Suuren valtakaudesta Venäjän uusrikkaisiin liikenaisiin sekä kirjallisuussalongeista ja babuškojen mökeistä Kremlin kabinetteihin. Kirja esittelee taiteen, tieteen, uskonnon, talouselämän ja politiikan naisvaikuttajia ja kysyy, miten he ovat kulloinkin hakeneet omaa paikkaansa yhteiskunnassa ja mikä heidän kokemuksiaan yhdistää ja erottaa eri aikoina.

Kirjassa on varattu yksi luku kullekin naiselle, joiden elämäntarinat sijoittuvat keskeisiä historiallisia tapahtumia vasten. Näin teos rakentaa monimuotoisen kuvan historiankirjoituksessa usein näkymättömäksi jääneistä ihmisistä ja ilmiöistä sekä samalla auttaa ymmärtämään venäläistä yhteiskuntaa ja mielenmaisemaa.

– Tällaista kirjaa ei suomen kielellä koskaan aiemmin ole julkaistu. Kirja perustuu historiaan vaikuttaneiden naisten elämäntarinoihin, joiden kautta lukija pääsee tutustumaan eri aloihin ja erilaisiin naishahmoihin, kertoo venäjän yliopistonlehtori Marja Sorvari Itä-Suomen yliopistosta. Hän on yksi kirjan toimittajista.

Sorvarin mukaan kirja ilmestyi juuri oikeaan aikaan, koska se antaa erilaisia näkökulmia Venäjän arkeen ja historiaan.

– Olemme valitettavasti taas palaamassa eräänlaiseen vastakkainasettelun aikaan. Tämä kirja antaa kuitenkin erilaisia ja uusiakin näkökulmia naapurimme historiaan.


Lisätietoja:
Yliopistonlehtori Marja Sorvari, p. 040 572 3920

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin