Juhani Laurinkari emeritusprofessoriksi 31.10.

Itä-Suomen yliopiston pitkäaikainen sosiaalipolitiikan professori Juhani Laurinkari siirtyy emeritusprofessoriksi. Perjantaina 31.10. järjestetään Sosiaalipolitiikan tutkimusta ja opetusta 40 vuotta Kuopiossa -juhlaseminaarin päätteeksi tilaisuus, jossa Laurinkari esitelmöi aiheesta "Tiede, tutkimus ja sosiaalipolitiikka – mennyttä muistellen tulevaan suuntautuen". Tilaisuus alkaa kello 15.30, ja se pidetään Tietoteknian auditoriossa (Savilahdentie 6). Juhlaseminaari alkaa kello 12.00.

Juhani Laurinkari on työskennellyt Kuopion yliopistossa ja sittemmin Itä-Suomen yliopistossa 40 vuotta. Hän aloitti vuonna 1974 lehtorina Kuopion yliopistossa. Myöhemmin hän on työskennellyt yliopiston apulaisprofessorina ja professorina. Ennen Kuopion yliopistoon siirtymistään Laurinkari toimi vuosina 1971–1973 yliassistenttina ja vt. apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa. Opetus- ja tutkimustyön lisäksi hänellä on ollut useita hallintotehtäviä muun muassa yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina, laitosjohtajana sekä vuonna 1992 perustetun vammaistutkimusyksikön johtajana. Luottamustehtävissä Laurinkari on toiminut muun muassa Professoriliiton hallituksessa sekä Itä-Suomen yliopistossa Professoriliiton nimeämänä JUKOn luottamusmiehenä.

Humanistisiin, yhteiskuntatieteellisiin ja taloustieteellisiin aloihin laajasti syventyneenä, neljä akateemista loppututkintoa suorittaneena tutkijana Laurinkari on kansainvälinen vaikuttaja, jonka tutkimustyölle on ominaista laaja-alaisuus ja tutkimusongelmien kokonaisvaltainen tarkastelu. Häntä pidetään erityisesti oman erityisalansa, yhteisötalouden, keskeisenä vaikuttajana.

Laurinkari on uranuurtaja yliopistonsa kansainvälisen verkostoyhteistyön kehittäjänä. Hän on kansainvälisistä huippututkijoista muodostuvan European Academy of Sciences & Arts -akatemian pysyvä jäsen ja Suomen delegaation johtaja vuoteen 2019 saakka. Kansainvälisellä urallaan Laurinkari on työskennellyt 14 vuotta ulkomailla, muun muassa vierailevana professorina sekä Alexander von Humboldt -säätiön vierailevana tutkijana. Tänä vuonna hänet nimitettiin Wismarin korkeakoulun taloustieteiden tiedekunnan vierailevaksi professoriksi kaudelle 2014–2016. Tällä hetkellä Laurinkari johtaa suomalais-saksalaista tohtorikoulua, josta valmistuneet väitöskirjat ovat kansainvälisesti arvostettuja.

Laurinkarin julkaisutoiminta on laajaa. Hänen ansioluettelonsa kattaa lähes 230 julkaisua, joista 80 on kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleja ja monografioita. Hän on kirjoittanut myös alansa keskeisen saksankielisen oppikirjan. Vuonna 2013 ilmestynyt pankki- ja talouskriisiä tarkasteleva tutkimus on yksi viime vuosien julkaisutuotannon keskeisistä teoksista. Sen hän on julkaissut yhdessä kahden kollegansa kanssa.

Yhteisötalouden ja sosiaalitalouden teorian keskeisten kysymysten ohella vammaispolitiikka on ollut Laurinkarin opetus- ja tutkimustyössä yksi keskeinen tutkimusalue. Myös kansansivistystyö on hänelle läheinen, mistä kertoo hänen runsas oppimateriaalituotantonsa. Parhaillaan Laurinkari valmistelee uudistettua laitosta yhteisötalouden ja osuustoiminnan yliopistollisesta oppikirjastaan.

Juhani Laurinkari emeritusprofessoriksi -tilaisuuden ohjelma on osoitteessa http://bit.ly/11hKdS8

Sosiaalipolitiikan tutkimusta ja opetusta Kuopiossa -juhlaseminaarin ohjelma löytyy osoitteesta http://bit.ly/1rrYBMF

Laurinkarin painolaatuinen kuva osoitteessa http://www.uef.fi/fi/kuva-arkisto.

Lisätietoja: Juhani Laurinkari, puh. 050 555 0440, juhani.laurinkari(at)uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin