Johanna Kuusisto Itä-Suomen yliopiston sisätautiopin professoriksi

LT, dosentti Johanna Kuusisto on valittu Itä-Suomen yliopiston sisätautiopin professoriksi 1.2.2014 alkaen.

Johanna Kuusisto on syntynyt vuonna 1959 Vaasassa. Hän on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1984, sisätautien erikoislääkärin tutkinnon vuonna 1991, lääketieteen tohtorin tutkinnon vuonna 1996 ja kardiologian erikoislääkärin tutkinnon vuonna 1997 Kuopion yliopistossa. Kuusisto nimitettiin Kuopion yliopiston sisätautien dosentiksi vuonna 1996.

Kuusisto nimitettiin Tampereen yliopiston sisätautien, erityisesti kardiologian professoriksi vuonna 2013. Kuusisto on toiminut vuodesta 2010 alkaen ma. sisätautiopin professorina Itä-Suomen yliopistossa ja sisätautien ylilääkärinä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Aikaisemmin hän on työskennellyt Kuopion yliopistossa ja KYSissä muun muassa ma. kardiologian professorina ja kardiologian ylilääkärinä vuosina 2007–2010, ma. kardiologian osastonylilääkärinä vuosina 2004–2007 sekä useita vuosia sisätautien ja kardiologian erikoislääkärin sekä tutkijan tehtävissä. Vuosina 1993–1994 hän oli vierailevana tutkijana professori Catherine Otton aorttaläpän ahtaumaan keskittyvässä tutkimusryhmässä Washingtonin yliopistossa Seattlessa.

Kuusisto on toiminut useissa kansallisissa ja kansainvälisissä tieteellisissä asiantuntija- ja arviointitehtävissä. Hän on toiminut Euroopan kardiologiyhdistyksen sekä Suomen Kardiologisen Seuran toimielimissä. Hän on osallistunut myös valtakunnallisten sydänpotilaan kiireettömän hoidon perusteiden sekä valtakunnallisen perinnöllisten sydänsairauksien seurantasuosituksen laatimiseen ja on mukana muun muassa Itä-Suomen yliopiston lääkärikoulutuksen sekä valtakunnallisen kardiologian jatkokoulutuksen simulaatio-opetuksen ohjausryhmissä. Suomen Kardiologinen Seura palkitsi hänet vuonna 2010 ansioista kardiologian jatkokoulutuksessa.

Kuusiston keskeisiä tutkimuskohteita ovat sydänlihassairaudet, etenkin paksuntava sydänlihassairaus, sepelvaltimotauti, sekä sydän- ja verisuonitautien genetiikka.  Hän on julkaissut yli 200 kansainvälisissä arvostetuissa julkaisusarjoissa ilmestynyttä tieteellistä artikkelia. Kuusisto johtaa kansallista paksuntavaan sydänlihassairauteen keskittyvää FinHCM  -tutkimusta, jonka puitteissa suomalaisesta väestöstä on löydetty kolme yleistä taudinaiheuttajamutaatiota sekä selvitetty taudin syntyä, tyypillisiä piirteitä ja kulkua  suomalaisessa väestössä.  Tällä hetkellä FinHCM -tutkimuksessa tutkitaan tunnetut 59 sydänlihassairausgeeniä Itä-Suomen yliopiston modernilla suunnatulla seuraavan sukupolven sekvensaatiomenetelmällä.   Kuusisto kuuluu myös laajan kuopiolaisen METSIM (METabolic Syndrome In Men) -hankkeen päätutkijoihin.

Professori Johanna Kuusisto, p. 017 173949, johanna.kuusisto (at) kuh.fi

Johanna Kuusiston painolaatuinen kuva on osoitteessa http://www.uef.fi/nimityskuvat

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin