Jo puolella lapsiperheistä yksityinen sairauskuluvakuutus

Suomalaisista lapsiperheistä jo puolella on lasten yksityisiä sairauskuluvakuutuksia, selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta kyselytutkimuksesta. Aikuisilla vakuutus on noin joka viidennellä.

Professori Hannu Valtonen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että tärkein syy vakuutusten hankintaan on halu päästä julkisten palvelujen jonojen ohi nopeammin hoitoon.

Valtosen työryhmän tutkimusraportti julkaistiin23. syyskuuta Kelan järjestämässä tutkimusseminaarissa, jossa käsiteltiin lasten palvelujen käyttöä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Tutkimuksen perusteella vakuutusten hankinta on yleisempää varakkailla ja koulutetuilla. Lasten vakuutukset lisäävät sekä julkisten että yksityisten palvelujen käyntejä. Vakuutuksen ottaneilla aikuisilla julkisten palvelujen käynnit vähenevät, kun yksityisten palvelujen määrä lisääntyy.

Valtosen mukaan erityisesti lasten vakuuttamisen laajuus viittaa siihen, etteivät perheet luota julkisten palvelujen kykyyn vastata kansalaisten tarpeisiin. Itä-Suomen yliopiston tutkimusta rahoittivat Kela ja Finanssialan keskusliitto.

>> Kelan tiedote

Lisätietoja: professori, PhD Hannu Valtonen, puh. 044 594 8984, hannu.valtonen(at)uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin