Itä-Suomen yliopistoon uusi EU:n rahoittama kansainvälinen väritutkimuksen maisteriohjelma

Itä-Suomen yliopisto on juuri saanut uuden EU:n rahoittaman kansainvälisen maisteriohjelman väritutkimuksen alalle. Maisteriohjelmien hakemuksia oli kaikkiaan 59, joista rahoitus myönnettiin yhdeksälle. Itä-Suomen yliopisto on mukana ranskalaisen Jean Monnet -yliopiston johtamassa konsortiossa. Tämän yliopistojen yhteenliittymän saama rahoitus tulee Erasmus+ -ohjelmasta ja sen suuruus on kaksi miljoonaa euroa. Maisteriohjelman nimi on "Väri tieteessä ja teollisuudessa", englanniksi Colour in Science and Industry (COSI).  Ohjelmassa keskitytään värialan osaajien kouluttamiseen erityisesti yritysten palvelukseen. Koulutukseen sisältyy teoriakurssien lisäksi runsaasti käytännön harjoitustöitä yrityksiin liittyvistä aiheista.

– Värejä käytetään esimerkiksi lääketieteen sovelluksissa diabeteksen havaitsemiseen silmänpohjasta, kertoo laskennallisen väritieteen professori Markku Hauta-Kasari Itä-Suomen yliopistosta.

Konsortiossa on johtajana Jean Monnet -yliopisto St. Etiennestä Ranskasta ja muina jäseninä Itä-Suomen yliopiston lisäksi Gjovik University College Norjasta ja Granadan yliopisto Espanjasta. Konsortiossa on mukana yrityksiä Suomesta: SPECIM Oy ja SoftColor Oy, sekä muun muassa Olympus Corporation Japanista, Tecnalia Espanjasta ja Chromasens Saksasta. Akateemiset yhteistyökumppanit ovat Toyohashin teknillinen yliopisto Japanista, Monashin yliopisto Malesiasta, Chulalongkornin yliopisto Thaimaasta ja  Bandungin teknillinen yliopisto Indonesiasta.

Ensimmäiset opiskelijat aloittavat opintonsa vuonna 2015. Vuosittain ohjelmaan valitaan 20–30 opiskelijaa. Maisteriohjelman aikana opiskelijat opiskelevat vähintään kahdessa eri maassa, joten ohjelma tukee myös kansainvälistä liikkuvuutta. Harjoitustöitä tehdään ryhmissä eri maiden välillä, mikä antaa opiskelijoille osaamista työskennellä kansainvälisesti toimivien yritysten palveluksessa.

EU:n rahoitus ohjelmalle kestää vuoteen 2020 saakka. Maisteriohjelma on tietojenkäsittelytieteen ja fysiikan yhteinen, ja se kuuluu fotoniikan instituuttiin.

Professori Markku Hauta-Kasari, puh. 050-4056231, markku.hauta-kasari@uef.fi

Rahoituspäätökset ovat sivulla:

Erasmus+ yhteismaisteriohjelmien pääsivu on osoitteessa:

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin