Itä-Suomen yliopiston tutkijat osoittivat viherseinän poistavan sisäilman haitallisia yhdisteitä

Ihmiset viettävät noin 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa. Eri kemikaalit ja mikrobit voivat heikentää sisäilman laatua. Huonekasvit parantavat tunnetusti sisäilman laatua ja niiden avulla voidaan kehittää energia- ja kustannustehokkaita ratkaisuja sisäilmaongelmiin.

– Olemme pystyneet osoittamaan, että aktiiviviherseinissä käytettävillä kasveilla on merkitystä sisäilmassa esiintyvien yhdisteiden poistamisessa, sanoo yliopistotutkija Arja Tervahauta Itä-Suomen yliopistosta.

Juurien ilmastus ja ilmankierto sekä oikeanlainen kasvualusta tehostavat haihtuvien yhdisteiden poistumista merkittävästi. Tutkimuksessa selvitettiin kammiokokeessa kahden kasvilajin, kultaköynnöksen ja käpäläsaniaisen, kykyä hävittää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä ilmasta. Molemmat huonekasvit pystyivät alentamaan näiden yhdisteiden pitoisuuden ainakin puoleen alkuperäisestä 21 tuntia kestäneessä kokeessa.

Yhden kasvin ilmanpuhdistustehon havaittiin olevan jopa satakertainen tavalliseen huonekasviin verrattuna. Aktiiviviherseinässä ei käytetä multaa, vaan kasvit istutetaan ilmanpuhdistusta varten kehitettyyn epäorgaaniseen kasvualustaan. Tutkimuksessa kasveja ylläpidettiin kolmella erilaisella kasvualustalla.

Itä-Suomen yliopisto tekee tutkimusta yhteistyössä aktiiviviherseiniä valmistavan NaturVention-yrityksen kanssa. Yritys sai äskettäin Sitralta ja muilta sijoittajilta 1,1 miljoonan euron rahoituksen, joka on tarkoitettu pääasiassa kansainväliseen kasvuun. Itä-Suomen yliopiston tutkija Mari Vesala saa tästä osarahoituksen väitöstutkimukselle, jossa seuraavaksi selvitetään haihtuvien yhdisteiden poistumista pitkäkestoisemmissa kasvikokeissa.

Tutkimus tehtiin biologian ja ympäristötieteen laitoksilla hyödyntäen Kuopion kampuksen tutkimuspuutarhaa. Työryhmään kuuluvat biologian laitokselta Arja Tervahauta, Sirpa Kärenlampi ja Mari Vesala sekä ympäristötieteen laitokselta James Blande ja Tao Li.

Arja Tervahauta, p. 040 3553 063, arja.tervahauta (at) uef.fi

Sitran tiedote