Itä-Suomen yliopisto syventää Suomen ja Kazakstanin koulutusyhteistyötä

Itä-Suomen yliopisto ja Kazakstanin kansallinen maatalousyliopisto aloittavat yhteisen maisterikoulutusohjelman, joka keskittyy vihreään bioteknologiaan ja ruokaturvaan. Yliopistot käynnistivät yhteistyönsä jo vuonna 2011, ja se huipentuu Green Biotechnology and Food Security -koulutuksen toteuttamiseen vuosina 2014–2016.

Opiskelijat aloittavat vuoden kestävät opintonsa Suomessa helmikuussa 2015 luonnontieteiden- ja metsätieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella. Itä-Suomen yliopisto järjesti intensiivikurssin Kazakstanin maatalousyliopiston 32 opiskelijalle lokakuussa 2014. Kurssin, kokeiden ja haastatteluiden perusteella 14 opiskelijaa valittiin Green Biotechnology and Food Security -maisterikoulutusohjelmaan. Koulutusohjelman opiskelijat suorittavat rinnakkain opinnot sekä Itä-Suomen yliopistossa että Kazakstanin maatalousyliopistossa ja saavat kaksoistutkinnon.

Koulutusohjelma koostuu seuraavien alojen opinnoista: elintarvikebiotekniikka, eläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi ja kasvibiotekniikka sekä ympäristö- ja terveys. Yritysten kanssa tehdään läheistä yhteistyötä, minkä tavoitteena on edistää uusien teknologioiden ja innovaatioiden hyödyntämistä.

Lisäksi vuosittain 5-7 Itä-Suomen yliopiston professoria opettaa Kazakstanin maatalousyliopistossa. Kursseille syvennytään muun muassa Euroopan elintarvikelainsäädäntöön, elintarvikehygieniaan ja mikrobiologiaan, kasvibiotekniikkaa, kalanviljelyyn sekä eläinten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin.

Kazakstanista on tullut Itä-Suomen yliopistoon tutkinto-opiskelijoiden lisäksi vaihto-opiskelijoita. Akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen on nimitetty Kazakstanin kansallisen maatalousyliopiston kunniaprofessoriksi.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen ja Kazakstanin kansallisen maatalousyliopiston (Kazakh National Agrarian University) rehtori Espolov Tlektes Isabaevich allekirjoittivat sopimuksen yhteistyöstä Team Finlandin vienninedistämismatkalla Kazakstanissa lokakuussa 2012. Vienninedistämismatkaa johti silloinen eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri, nykyinen pääministeri Alexander Stubb.

Dekaani, professori Jukka Jurvelin p. 040 353 9282, jukka.jurvelin (at) uef.fi
Koordinaatori Roseanna Avento p. 040 3553828, roseanna.avento (at) uef.fi