Itä-Suomen yliopisto aloittaa tohtorikoulutuksen Tansaniassa

Itä-Suomen yliopiston opetusteknologian tutkimusryhmä avaa tohtorikoulutusohjelman Dar es Salaamissa Tansaniassa. Koulutusohjelman tavoitteena on vahvistaa paikallista tutkimustoimintaa College of Business Education –korkeakoulussa. Kunniavieraana 25. kesäkuuta pidettävissä avajaisissa puhuu Tansanian teollisuus- ja kauppaministeri Abdallah Kigoda, joka avaa koulutuksen.

Koulutukseen on valittu viisi opettajaa College of Business Education –korkeakoulusta, jossa Itä-Suomen yliopisto toteuttaa koulutuksen. Tansanialaiskorkeakoulu teki aloitteen koulutusohjelman perustamisesta ja kattaa merkittävän osan koulutuksen kuluista. Myös Itä-Suomen yliopisto osallistuu koulutuksen rahoittamiseen.

Tavoitteena on, että tohtorikoulutettavat muodostavat korkeakouluun toimivan tutkimusryhmän. Itä-Suomen yliopiston opetusteknologian tutkimusryhmän kokemukset osoittavat, että tansanialaisissa yliopistoissa informaatioteknologian ja tietojenkäsittelytieteen opetuksessa keskitytään kandidaatti- ja maisteritasoiseen opetukseen. Koska yliopistojen opetushenkilökunnan korkein suoritettu tutkinto on usein maisterin tutkinto, yliopistojen tekemän tutkimuksen määrä on vähäinen. Lisäksi opetus- ja hallintotehtävien kuormituksen takia opetushenkilökunnalla ei yleensä ole mahdollisuuksia tehdä tutkimusta. Toisaalta useista tansanialaisista ylipistoista puuttuu tutkimuksen tekemisen kulttuuri ja tuki tutkimustoiminnalle.

Koulutuksessa korostuu paikallisesti merkittävät tutkimusaiheet, joista yksi liittyy katukauppiaille perustettavan mobiilin liiketoimintakoulun perustamiseen. Lisäksi painotetaan yhteistyötä paikallisen ja kansainvälisen liiketoiminnan ja akateemisten yhteisöjen välillä. Tohtorikoulutusohjelman ensimmäinen vaihe kestää neljä vuotta. Tohtorikoulutusohjelman toteuttaminen on yksi tutkimusaihe, jonka tulosten perusteella koulutusmallia voidaan jatkossa hyödyntää laajennettaessa toimintaa myös muihin yliopistoihin.

Tohtorikoulutusohjelman avajaiset järjestetään Tansaniassa Dar es Salaamin kaupungissa (Serena Hotel, Kivukoni) keskiviikkona 25. kesäkuuta 2014 alkaen klo 8.00.

Professori Erkki Sutinen, p. +358 50 5250 460, erkki.sutinen (at) uef.fi

Professori Emanuel A. Mjema p. +255 713 601 005, emjema (at) gmail.com

Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen opetusteknologian tutkimusryhmä:

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin