Itä-Euroopan orjakaupan reitit ulottuivat keskiajalla Suomesta ja Baltiasta Keski-Aasiaan

Itä-Euroopassa käydyn orjakaupan reitit ulottuivat keskiajalla ja uuden ajan alussa aina Kaspianmerelle ja Keski-Aasiaan saakka. Tuore tutkimus antaa viitteitä siitä, että nykyisen Suomen ja Venäjän Karjalan alueille sekä Baltiaan ulottuneilla ryöstöretkillä siepattuja ihmisiä päätyi kaupattavaksi näille kaukaisille kauppareiteille. Erityisesti vaaleat tytöt ja pojat olivat haluttua, eksoottista kauppatavaraa, jonka kuljettaminen kaukaisille markkina-alueille oli kannattavaa. Professori Jukka Korpelan tutkimus julkaistiin maailman johtavan Venäjän historian julkaisun Russian Historyn numerossa 1/2014. Julkaisuun hyväksytään vuosittain vain neljä vertaisarvioitua niin sanottua General article'a.

Pohjoisesta etelän orjamarkkinoille vietyjen ihmisten määrä ei toki ollut suuri. Tutkimuksen perusteella Kaspianmeren alueelle ja Keski-Aasiaan päätyi lopulta Volgan ja Krimin alueen orjamarkkinoiden kautta keskiajalla ja uuden ajan alussa korkeintaan muutamia satoja ihmisiä niistä tuhansista, joita pohjoisessa kaapattiin. Krimin ja Volgan orjakauppa oli suurta, sillä vuosittain kaupattiin kymmeniätuhansia ihmisiä. Pohjoiseen ulottuneen kaupankäynnin verkoston olemassa olo kuitenkin osoittaa, kuinka myös alkeellisissa olosuhteissa pystyttiin välittämään tietoa siitä, että kaukaisilla markkina-alueilla oli kysyntää vaaleille tytöille ja pojille. Orjakaupan verkostoihin kuului ryöstöretkiä tehneitä miehiä, kauppiaita sekä johtavaan luokkaan kuuluneita asiakkaita.

Ryöstöretkiä pohjoiseen tehtiin erityisesti Novgorodista, mistä oli yhteydet Krimille ja sitä kautta Kaspianmeren sekä Keski-Aasian orjamarkkinoille. Ryöstöretkiä tekivät niin yksittäiset sotapäälliköt kuin ruhtinaiden joukot, ja ne ulottuivat aina Pohjanlahden rannikkoseuduille ja Lappiin saakka.

Tutkimuksen lähdemateriaalina on käytetty kronikoita ja matkakertomuksia sekä erilaisia hallinnollisia dokumentteja kuten vero- ja maarekisteriä sekä diplomaattien raportteja.

Orjakauppa itäisessä Euroopassa hiipui vähitellen, kun keskusvalta lujitti otettaan Itä-Euroopan alueella. Myös kristinuskon leviäminen vähensi orjakauppaa keskiajan kuluessa. Euroopan sisäinen orjakauppa hävisi jo keskiajan alkupuolella, mutta niillä Euroopan alueilla, jotka rajoittuivat islamilaisiin maihin, orjakauppa jatkui aina uuden ajan alkupuolelle saakka.

Lisätietoja: professori Jukka Korpela, puh. 050 372 8665, jukka.korpela(at)uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin