Fotoniikan huippututkijat kohtaavat Pohjois-Karjalassa

Tutkijoita eri puolilta maailmaa kokoontuu fotoniikan konferenssiin Pohjois-Karjalan Polvijärvelle 28.7.–1.8.2014. Neljättä kertaa järjestettävä kansainvälinen konferenssi (International Workshop Nanocarbon Photonics and Optoelectronics) on vakiintunut osaksi Itä-Suomen yliopiston toimintaa.

– Tapahtuman merkitys tutkimusyhteisölle on kasvanut vuosien varrella. Joensuun alue on saanut kansainvälistä tunnettuutta fotoniikan ja nanoteknologian keskittymänä, sanoo Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutin johtaja professori Pasi Vahimaa.

Ala kehittyy nopeasti ja tapahtuma tarjoaa yliopistojen ja teollisuuden tutkimuskeskusten tutkijoille mahdollisuuden keskustella fotoniikan uusimmista sovelluksista.

– Viikon aikana tutkijoilla on mahdollisuus verkostoitua ja myös Itä-Suomen yliopisto voi vahvistaa verkostoja alan johtavien tutkimusyksiköiden kanssa, kertoo yksi tapahtuman puheenjohtajista, professori Yuri Svirko.

Tapahtumassa paneudutaan muun muassa siihen, miten nanomateriaaleja hyödynnetään fotoniikassa ja optiikassa. Tällä alalla Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutti on yksi maailman merkittävimmistä tutkimus- ja osaamiskeskittymistä. Tapahtumassa tutkijat syventyvät esimerkiksi grafeenitutkimukseen. Aihe on Itä-Suomen yliopiston näkökulmasta ajankohtainen, sillä fotoniikan instituutti pääsi äskettäin mukaan suureen eurooppalaiseen lippulaivahankkeeseen. Tavoitteena on saada grafeeni akateemisten laitosten laboratorioista jokapäiväiseen käyttöön.

Tapahtumaan osallistuu noin sata tutkijaa Suomesta, Ruotsista, Latviasta, Irlannista, Espanjasta, Italiasta, Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä, Iso-Britanniasta, Venäjältä, Valko-Venäjältä, Japanista, USA:sta, Brasiliasta ja Kiinasta. Tapahtumaa tukevat muun muassa Tieteellisten seurain valtuuskunta, Joensuun yliopiston tukisäätiö, Joensuun tiedepuisto ja Polvijärven kunta.

Kansainvälinen konferenssi, joka keskittyy nanohiilimateriaaleihin, on järjestetty Pohjois-Karjalassa kahden vuoden välein vuodesta 2008 alkaen.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa.

Paikka ja aika: Polvijärvi, Lomakeskus Huhmari, 28.7.–1.8.2014

Ohjelma: http://www.npo.fi/fi/npo2014