Ekumeeninen Hetki-mobiilisovellus tukee hengellistä elämää

Itä-Suomen yliopistossa on kehitetty mobiilisovellus tukemaan ihmisten henkilökohtaista hengellistä elämää. Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -hankkeen kehittämän Hetki-sovelluksen avulla käyttäjä voi hiljentyä mobiililaitteelle ladattavien innoittavien ja ajatuksia herättävien tekstien ja rukousten äärelle milloin ja missä tahansa.

Hetki-sovelluksen perussisältönä ovat säännöllisesti julkaistavat kokonaisuudet, joihin kuuluvat muun muassa Raamatun teksti, mietiskelyteksti tai ajatus sekä rukous ja kuva. Sisältöjen tuottaminen Hetki-sovellukseen on aloitettu syyskuun alussa.

Yhteisöllistä sisällöntuotantoa

Hetki-sovellus on luonteeltaan ekumeeninen. Sovelluksen perustoiminnallisuus on kehitetty yhteistyössä useiden eri uskonnollisten yhteisöjen kanssa, ja nämä yhteisöt tuottavat sovellukseen monipuolisia sisältöjä. Alkuvaiheessa mukana ovat evankelis-luterilainen Enonkosken luostariyhteisö, Helluntaiherätyksen Aikamedia, Ortodoksinen kirkko ja Raamatunlukijain liitto.

– Enonkosken luostariyhteisö koki vahvasti tehtäväkseen palvella kristittyjä asuinpaikasta riippumatta tukemalla rukouselämää. Rukousyhteisö lähti rakentumaan, kun vapaaehtoiset kirjoittajat eri puolilta Suomea alkoivat lähettää tekstejään Hetki-sovellukseen, kertoo luostariyhteisön puheenjohtaja Pellervo Kokkonen.

Käyttäjät voivat valita Hetki-sovelluksesta haluamansa sisällöntuottajat ja seurata helposti heidän sisältöjään. Käyttäjä voi arvioida sovelluksen tarjoamia sisältöjä ja niiden merkitystä oman hengellisen elämänsä tukemiseen. Näistä arvioinneista muodostuvan profiilin perusteella Hetki pyrkii etsimään ja nostamaan esille uusia käyttäjää kiinnostavia kirjoituksia. Sovelluksen sisällöistä voi lähettää palautetta suoraan sisältöjen tuottajille. Hetki-sovellus kiinnostaa myös perinteistä kirja- ja lehtikustantajaa.

– Sovellus tarjoaa mahdollisuuden nähdä käytännössä, miten kristillinen sanoma istuu mobiiliteknologiaan, toteaa Aikamedia Oy:n kustannuspäällikkö Outi Kättö.

Tutkimuksellinen ulottuvuus ja monitieteisyys

Itä-Suomen yliopiston Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -hankkeessa tutkitaan mobiilisovellusten ja -palveluiden soveltuvuutta ja ulottuvuuksia seurakuntien ja kirkon toimintaan.

– Hetki-sovelluksen osalta olemme erityisesti kiinnostuneita siitä, kuinka suomalaiset harjoittavat henkilökohtaista hengellistä elämäänsä mobiiliteknologian avulla. Tarkastelun kohteena on myös sovelluksen ekumeeninen ulottuvuus, eli se miten ihmiset ottavat vastaan ja seuraavat sisältöjä oman kirkkokuntansa ulkopuolelta. Näiden teologisten kysymysten lisäksi tärkeänä tutkimuskohteena on palvelun personoitavuus, eli millaisilla tietojenkäsittelyn menetelmillä voisimme tarjota käyttäjälle juuri hänelle sopivia sisältöjä, toteaa hankkeen projektipäällikkö Ilkka Jormanainen.

Tämän vuoden loppuun saakka kestävän Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -hankkeen päärahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto, jonka osuus on noin 418 000 euroa. Kirkkohallituksen osuus on 80 000 euroa ja Itä-Suomen yliopiston omarahoitusosuus noin 25 000 euroa.

Hetki-sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android-laitteisiin Googlen sovelluskaupasta. Sovelluksesta on luvassa myöhemmin versiot Apple- ja Windows Phone -laitteille.

Hankkeen johtaja, uskonnonpedagogiikan dosentti Tapani Innanen, p. 050 4480896, tapani.innanen(at)uef.fi
Projektipäällikkö Ilkka Jormanainen, p. 050 375 7289, ilkka.jormanainen(at)uef.fi
Projektitutkija Harri Koskela, p. 050 345 9211, harri.koskela(at)uef.fi

Yhteistyökumppanit:
Enonkosken luostariyhteisö, puheenjohtaja Pellervo Kokkonen, p. 050 499 9452, puheenjohtaja(at)luostariyhteiso.fi
Aikamedia, kustannuspäällikkö Outi Kättö, 0400 618 601, outi.katto(at)aikamedia.fi
Ortodoksinen kirkko, viestinnän tekninen asiantuntija Juhana Siren, p. 040 5943495, juhana.siren(at)risuaita.fi
Raamatunlukijain Liitto, pääsihteeri Kirsi Smeds, p. 045 881 4727, kirsi.smeds(at)rll.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin