Ekokemin apuraha muovijätteen puhdistamista käsittelevään tutkimukseen

Ympäristötieteiden laitoksen tutkija Samuel Hartikainen sai 28 000 euron Ekokemin apurahan väitöstutkimukseen, jossa tarkastellaan, kuinka orgaanista ainesta hajottavien mikrobien avulla voidaan parantaa kotitalousmuovijätteen ja pakkausmuovijätteen puhdistamista ja kierrätettävyyttä.

Kotitalousmuovijätteen ja yhdyskuntien sekajätteessä olevan muovin kierrätys on haastavaa, koska muoviteollisuudessa hyödynnettävän kierrätysmuovin puhtausvaatimukset ovat korkeat. Tutkimuksessa pureudutaankin kysymykseen, kuinka kotitalouksista ja elinkeinoelämästä peräisin olevaa likaista muovia voitaisiin puhdistaa keskitetysti ja parantaa niiden kierrätettävyyttä orgaanista ainesta ja haitallisia yhdisteitä hajottavien mikrobien avulla. Tutkittavien mikrobien ja niiden tuottamien entsyymien avulla voidaan kehittää energiatehokas, vettä säästävä ja ympäristöä vähemmän kuormittava pesuprosessi kierrätysmuoveille. Näin pystytään edistämään ja kehittämään ympäristön kannalta kestävää muovien kierrätystä.

Ekokem jatkoi 35-vuotisjuhlaseminaarissaan 150 000 euroa ympäristö- ja jätehuoltoalan tutkimukseen. Apurahaa haki 90 tutkijaa, joista rahoituksen sai kahdeksan tutkijaa.

Lisätietoja: Samuel Hartikainen, puh. 040 355 3808, samuel.hartikainen(at)uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin