Draftista virtaa innovaatiotoimintaan

Uutta osaamista peräänkuulutetaan kaikkialla maailmassa. Korkeakouluissa sille on hyvä kasvualusta. Osaamisen esille pöyhimiseen haetaankin potkua Draft-ohjelmasta, jolla tuetaan innovatiivisten ideoiden kaupallistamisponnisteluja.
– Meidän tehtävänämme on uskoa sellaisiin tiimeihin, joihin muut eivät vielä usko, ohjelman koordinaattori Heikki Immonen painottaa.

Draftin uusi hakukierros on polkaistu käyntiin, ja se huipentuu kevään SciFestin yhteydessä pidettävään hakupäivään.

Luontevaksi osaksi korkeakoulukulttuuria

Lyhyesti Draftissa on kyse siitä, että korkeakouluissa opiskelevilla ja työskentelevillä on tuote- tai palveluidea, jota lähdetään jalostamaan tiimityönä eteenpäin. Toiminnan yksi keskeinen ajatus on, että innovaatioiden kehittämisestä tulisi luonteva osa korkeakoulukulttuuria. Tätä kautta on mahdollista synnyttää uusia kasvuyrityksiä.
– Kasvuyritysten kehittämisen näkökulmasta korkeakoulujen innovaatiotoiminnan isoin pullonkaula on siinä, että ideat saataisiin paperille, Immonen sanoo.

Draft tarjoaa mukaan päässeille tiimeille ideoiden kehittämisessä ja kaupallistamisessa tarvittavaa osaamista, resursseja sekä kontakteja.

Voiko taitoja digitoida?

Yksi Draftissa tällä hetkellä mukana olevista tiimeistä on joensuulais-tamperelainen Skicker. Kuusimiehisen tiimin kehitystyön keskeinen kysymys on, voiko taitoja digitoida.
– Esimerkiksi monet tanssin harrastajat katsovat Youtubesta erilaisia mallisuorituksia videolta. Mitä, jos tulevaisuudessa olisikin olemassa järjestelmä, joka kaivaisi esimerkiksi Youtubesta valmiiksi esiin niitä asioita, joita ihmiset haluavat opetella, fysiikan laitoksella opiskeleva Janne Heikkinen avaa tiimin palveluideaa.

Heikkinen ja nuorempana tutkijana työskentelevä Joonas Lehtolahti törmäsivät Skicker-ideaan Tech Clubin Facebook-sivuilla.
– Tiimiin haettiin mukaan elektroniikka-alan rakentajia. Olemme tehneet kaikenlaista elektroniikkapuuhaa, joten idea vaikutti mielenkiintoiselta, Heikkinen toteaa.

Vertaistukea Draftista

Joensuulaiskaksikon kokemukset Draftista ovat olleet positiivisia. Ohjelma on tarjonnut mahdollisuuden nähdä innovaation kaupallistamiseen liittyviä vaiheita läheltä ja vaihtaa ajatuksia jo pidemmällä olevien tiimien kanssa.
– Heiltä kuulee, millaisia haasteita on tullut vastaan, ja näin voi itsekin valmistautua kaikkeen siihen, mitä polun varrella tulee eteen. Ei tarvitse yksin lähteä koko maailmaa vastaan, Lehtolahti kiittää.

Immosen mukaan vertaisoppiminen onkin yksi Draftin idea.
– Aika usein oman proggiksen kanssa ollaan yksin.

Mahdollisuus suunnanmuutoksiin

Draft kannustaa ideoimaan, mutta myös tekemään suunnanmuutoksia ja korjaavia liikkeitä. Yrityskehitysasiantuntija Irina Lavikainen Itä-Suomen yliopistosta muistuttaa, ettei maailma kaadu, vaikkei alkuperäinen idea kantaisikaan loppuun saakka.
– Draft mahdollistaa uuden polun etsimisen ja sen katsomisen, mihin se johtaa.

Draft-hauissa mukaan pyritään valitsemaan mahdollisimman erilaisia tiimejä ja ideoita. Siinä ei siis keskitytä puhtaasti perinteisiin keksintöihin, vaan haetaan myös erilaisia palveluideoita.
– Osaamisen kaupallistamisen puolelta saattaa syntyä kasvuyrityksiä nopeammalla tahdilla kuin puhtaasti keksintöihin perustuvissa yrityksissä.

Kevään haku käynnissä

Ensimmäinen puhtaasti yliopistolähtöinen tiimi aloitti Draftissa viime syksynä. Lavikaisen mukaan oli ilahduttavaa, että hakuun tuli silloin mukaan hakemuksia jokaisesta tiedekunnasta ja molemmilta pääkampuksilta.
– Yliopiston näkökulmasta Draft on ollut hyvä kokemus. Ideoiden esittelytilaisuudessa pääsi näkemään niitä erilaisia mahdollisuuksia ja moninaisuutta, jota yliopistossakin on.

Kevään hakukierroksen varsinainen hakupäivä on 24. huhtikuuta Joensuun Areenassa järjestettävän tiedetapahtuma SciFestin yhteydessä. Draftiin voivat hakea tiimit, joissa on jäsenenä vähintään yksi Itä-Suomen yliopiston tai Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelija tai henkilökuntaan kuuluva.

Kevään 2014 hakuun mukaan ilmoittautuneita tiimejä voi seuraa Draft Karelian verkkosivuilla.

Lisää tietoa Draftista osoitteessa http://draft.karelia.fi/fi/
 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin