Älypuhelimet hyötykäyttöön riparilla

Tulevan kesän rippikoulut voivat ottaa ohjelmaansa myös älypuhelimilla ja tableteilla pelaamisen. Itä-Suomen yliopiston Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -projekti on julkaissut kaksi rippikoulujen oppisisältöjen opettamiseen soveltuvaa mobiilipeliä.

"Ulkoläksyt sekaisin" -peli opettaa käyttäjälleen uskontunnustuksen, Isä meidän -rukouksen ja Herran siunauksen. Peli sopii osaksi rippikoulujen opetusta ja on käytettävissä myös muussa kristillisten kirkkojen, seurakuntien ja yhdistysten toiminnassa.

"RISTI 2048" on uusi versio viime aikoina suuren suosion saavuttaneesta 2048-pelistä, jossa pelaaja yhdistelee ruudukossa sijaitsevia numeroita tavoitteenaan saavuttaa luku 2048. Nyt julkaistu versio käyttää numeroiden sijaan kristillisiä symboleja, ja pelin edetessä pelaajalle myös paljastetaan saavutettujen symboleiden merkitykset. Tällä tavoin peli toimii hyvin opetustarkoituksessa esimerkiksi rippikouluissa.

Molemmat pelit ovat ladattavissa ilmaiseksi yleisimmille älypuhelimille ja tablet-tietokoneille mobiililaitteiden omista sovelluskaupoista.

Mobiilisovelluksia ja -pelejä käytetään nykyisin laajasti opetuksen ja oppimisen tukena, mutta rippikoulujen tai yleisemmin seurakuntien käyttöön tarkoitettuja suomenkielisiä pelejä ei ole ollut tätä ennen juurikaan saatavilla.

– Rippikouluissa on tähän asti suhtauduttu kännyköiden ja tablettien käyttöön varauksella, sillä niiden on ajateltu häiritsevän riparin sujuvaa etenemistä. Älypuhelimet löytyvät kuitenkin nykyään lähes jokaisen nuoren taskusta, ja hankkeessa kehitetyt pelit toimivat yhtenä mahdollisuutena ottaa huomioon nuorten maailmaa uudella tavalla myös rippikouluissa, toteaa hankkeessa rippikoulusovellusten kanssa työskentelevä nuorempi tutkija, pastori Eveliina Ojala.

Pelien lisäksi hanke kehittää parhaillaan riparipassisovellusta, joka palvelee erityisesti rippikoulun leirijakson ulkopuolista aikaa. Vanhoja paperisia riparipasseja ei tarvitse kantaa enää mukana kun samat tiedot siirtyvät sovellukseen. Sovelluksessa tärkeässä roolissa ovat vuorovaikutusmahdollisuudet ripariryhmän kesken sekä suoritusmerkintöjen kirjaaminen suoraan sähköiseen passiin.

Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -hankkeessa ideoidaan ja toteutetaan kirkkokuntien rajat ylittäen sekä läheisessä yhteistyössä käyttäjien kanssa seurakuntien ja seurakuntalaisten käyttöön tarkoitettuja mobiilisovelluksia. Hankkeen toteuttavat monitieteisenä yhteistyönä Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos sekä teologian osasto. Hankkeen päärahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto sekä Suomen evankelis-luterilainen kirkko.


Lisätietoja:

Hankkeen kotisivut sekä pelien latauslinkit:
http://www.uef.fi/srk-teknologiat/riparipelit

Hankkeen johtaja, uskonnonpedagogiikan dosentti Tapani Innanen, p. 050 448 0896, tapani.innanen(at)uef.fi

Projektipäällikkö Ilkka Jormanainen, p. 050 375 7289, ilkka.jormanainen(at)uef.fi

Nuorempi tutkija Eveliina Ojala, p. 050 368 2619, eveliina.ojala(at)uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin