Yliopisto viettää vesipäivää

Itä-Suomen yliopisto on ensimmäistä kertaa mukana Maailman vesipäivän vietossa tiistaina 22. maaliskuuta. Vesipäivän aikana Kuopion ja Joensuun kampuksilla on näyttelyjä vesipäivän teemoista ja yliopiston omasta veteen liittyvästä tutkimuksesta.

– Yliopisto panostaa strategiansa mukaan kestävään kehitykseen, ja haluamme herätellä myös henkilökuntaa ja opiskelijoita miettimään kestävän kehityksen arvoja, laatupäällikkö Sirpa Suntioinen kertoo.

Yliopisto viettää vesipäivää yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Vesipäivän näyttelyt järjestetään Joensuussa Metriassa ja Educassa sekä Kuopiossa Snellmaniassa ja Canthiassa. Vesiaiheista tutkimustaan esittelevät ympäristötieteiden ja metsätieteiden laitokset sekä kansanterveystieteen yksikkö. Näyttelyjen yhteydessä itse kukin voi käydä tietokoneella mittaamassa oman vesijalanjälkensä. Kirjastoissa on lisäksi esillä vesiaiheista kirjallisuutta.

Vaarantuuko vedenjakelu?

Kansainvälistä vesipäivää on vietetty YK:n yleiskokouksen päätöksen mukaisesti vuodesta 1992 alkaen. Tänä vuonna teemana on kaupunkien vesi. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota nopean kaupungistumisen, väestön kasvun, teollistumisen sekä ennustamattomien ilmastomuutosten, konfliktien ja luonnonkatastrofien vaikutukseen kaupunkien vesijärjestelmiin.

– Meillä Suomessa puhdasta vettä riittää, mutta kallista vettä ei kannata tuhlata. Toivottavasti vesipäivä kannustaa yliopiston väkeä miettimään veden kulutustaan työpaikalla ja kotona, Suntioinen sanoo.

Vettä voi säästää helposti esimerkiksi viipymällä suihkussa vain pari minuuttia kymmenen minuutin sijaan ja pesemällä vain täysiä koneellisia astioita ja vaatteita.

Suomessa veden saatavuuteen on totuttu luottamaan, mutta iäkkäisiin jakeluverkostoihin liittyy riskejä. Vedenjakelujärjestelmät sekä viemärit muodostavat huomattavan osan Suomen kansallisvarallisuudesta, joka on vaarassa puutteellisten saneeraustoimenpiteiden vuoksi.

Läträätkö piilovedellä?

Vesijalanjäljen mittaaminen voi paljastaa, että tuhlaatkin piilovettä. Sillä tarkoitetaan eri tuotteiden tuotantoon kulunutta vettä, joka on voitu käyttää maissa, joissa vedestä on pulaa.Esimerkiksi kahvikupillinen voi sisältää jopa 140 litraa piilovettä.

Vesipäivän sivuilla osoitteessa http://www.uef.fi/vesipaiva/ajankohtaista on lisää tietoa muun muassa Maailman vesipäivästä, vesiensuojelusta ja vedenkulutuksesta eri puolilla maailmaa sekä vinkkejä veden säästöön ja linkkejä vedenjälkilaskureihin.

Yliopiston kestävän kehityksen neuvottelukunta nostaa ympäristöasiat tapetille myös syksyllä, jolloin vietetään energiansäästöviikkoa.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin