Vuoden Mikkeliläinen 2010 on professori Mika Sillanpää

Vuoden Mikkeliläinen 2010 tunnustus ensimmäistä kertaa tiedemiehelle

Mikkelin nuorkauppakamarin vuodesta 1978 jakamaa Vuoden Mikkeliläinen kunnianosoitusta ei saa urheilemalla eikä politikoimalla. Tunnustuksen saaneet muodostavat monipuolisen joukon, johon kuuluu ihmisiä yhteiskunnan eri alueilta. Palkinnon saajat ovat vaikuttaneet muun muassa liike-elämän tai kulttuurin alalla tai vaikuttaneet muutoin positiivisesti kehitykseen paikkakunnalla.

31. Vuoden Mikkeliläinen 2010 on professori Mika Sillanpää. Vuonna 1970 syntynyt Sillanpää on ollut erittäin lahjakas opiskelija jo lukioaikoina ja jo silloin palkittu loistavasta opintomenestyksestä. Akateeminen ura lähti nousuun silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto), jonka kemian tekniikan laitokselta Mika valmistui nopeimmin koko laitoksen yli 110—vuotisen historian aikana. Sillanpää väitteli tohtoriksi 27-vuotiaana. Tämän jälkeen Sillanpää nimitettiin professoriksi 30-vuotiaana, nuorimpana Suomessa. Viimeisten lähes 10 vuoden aikana Sillanpää on luonut Kuopion yliopiston soveltavan ympäristökemian laitoksesta (nyk. Itä-Suomen yliopisto) menestyvän ja maailmalla tunnetun sekä arvostetun vedenpuhdistuksen ja ympäristöanalytiikan edelläkävijäyksikön. Vuoden alusta professori Sillanpää siirtyi tutkimusryhmineen Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon.

Kansainvälisesti tunnettua tutkimustyötä

Sillanpään kyky yhdistää erilaisia tieteenaloja maailman eri yliopistojen tutkijoiden ja jatko-opiskelijoiden kautta on ilmiömäinen. Sillanpään tutkimusryhmässä on tälläkin hetkellä parikymmentä tutkijaa ympäri maailman. Sillanpäällä sekä hänen tutkimusryhmillään on erittäin laajaa, tuloksellista ja kansainvälistä tutkimustoimintaa, jolla voidaan löytää ratkaisuja keskeisiin globaaleihin kysymyksiin: ilmastonmuutoksen seuranta ja ehkäiseminen, maailman laajuisen vesipulan ja puhtaan veden saatavuuden ratkaisut, nanoteknologian mahdollisuudet ympäristötekniikassa, ympäristömonitorointi sekä tutkimusten sovellusten mahdollisuudet lääketieteessä.

Tieteestä businesstä

Akateemisen työn lisäksi Sillanpää on luonut erinomaiset verkostot elinkeinoelämään niin paikallisesti kuin myös valtakunnallisesti. Mika Sillanpäällä on hyvät yhteydet yrityselämään sekä kiinnostusta tutkimuksen kaupallistamiseen. Itsensä kehittäminen on ollut tärkeää Sillanpäälle ja tälläkin hetkellä hänellä on työn alla lisäopintoja.

Menestyksen tukena on ollut perhe, vaimo sekä kolme lasta, jotka pitävät huolen siitä, että perheenisä ei uppoa liiaksi tieteen maailmaan.

Sillanpää on luonut positiivista mielikuvaa Mikkelistä

Sillanpää on loistavien tutkimustulostensa, tuloksekkaan yksikön johtamisen ja verkostoitumisensa avulla saanut pysymään yksikkönsä Mikkelissä, jossa ei ole omaa yliopistoa. Sillanpään johtama soveltavan ympäristökemian laitos toimii osana Mikkelin seudun yliopistokeskusta ja omalta osaltaan luo positiivista mielikuvaa Mikkelistä ja mikkeliläisestä osaamisesta niin valtakunnallisesti kuin maailmallakin.

Mikkelin Nuorkauppakamari haluaa valinnallaan nostaa esiin tieteen ja sen mahdollisuudet myös kaupungin ja koko seudun imagon rakentamisessa.

Lisätietoja

Puheenjohtaja Saara Liukkonen, Mikkelin Nuorkauppakamari ry, p. 040 5020 583 / p. 044 794 2211 saara.liukkonen@miset.fi

Professori Mika Sillanpää, p. 0400 205 215

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011