Väänästen Sukuseura lahjoitti 3 000 euroa Itä-Suomen yliopistolle

 Väänästen Sukuseura ry. on lahjoittanut 3 000 euroa Itä-Suomen yliopiston peruspääomaan. Lahjoituksen tuotto on käytettävissä tiedettä edistävään tarkoitukseen. Lahjoituksen luovutustilaisuus oli 28.6. klo 9.00 Snellmaniassa. Luovuttajina olivat sukuseuran esimies Pentti Väänänen, teollisuusneuvos Heikki Väänänen, taloudenhoitaja Jari A. Väänänen ja yliopistossa opiskeleva Aki Väänänen. Lahjoituksen otti vastaan akateeminen rehtori Kalervo Väänänen

 

Väänästen Sukuseura on yksi maamme vanhimmista suomenkielisistä sukuseuroista, ja sukuseuran jäsenlehti Väänästen sukupuu on vanhin sukuseuralehti. Sukuseuran perustajina olivat pääosin Savosta Helsinkiin muuttaneet opiskelijat ja jo ammattiin valmistuneet talonpoikaissuvun edustajat. Keskeisiä henkilöitä olivat Siilinjärven Kehvolla syntynyt tohtori ja konsuli Ilmari Väänänen sekä tuolloin innokas ylioppilas Jorma Väänänen. Hän oli kirjailijana tunnetun Kalle Väänäsen, ”Rieska-Kallen”, poika. Sukuseura perustettiin 14. marraskuuta 1937 ja aktiivinen toiminta ehdittiin käynnistää ennen sotavuosia. Sukutapaamisia järjestettiin useita niin Helsingin kuin Kuopionkin seudulla. 

Väänästen Sukuseuran tarkoituksena on ylläpitää yhteyksiä Väänäsiin ja Väänäs-sukuisiin järjestämällä sukukokouksia, -juhlia ja retkiä, hankkia ja tallentaa tietoa sukujen vaiheista sekä jakaa stipendejä nuorille seuran jäsenille. Viimeisen kolmen vuoden aikana sukuseura on jakanut lähes 20 000 euroa stipendeinä. Sukuseurassa on tällä hetkellä runsaat 500 jäsentä. 

Sukuseuran jäsenet ovat tukeneet sukuseuran toimintaa koko seuran historian ajan. Opettaja Anni Väänäsen testamentti 1960-luvulla on ollut tärkein lahjoitus. Anni Väänänen toimi Puutossalmen koulun opettajana 60-vuotiaaksi vuoteen 1937 saakka. 

Sukuseuran jäsenet ovat tukeneet tieteellistä tutkimustyötä myös omilla lahjoituksillaan. Tunnettu savolainen mesenaatti oli maisteri Betty Väänänen, joka testamenttasi pääosan jäämistöstään käytettäväksi perinnöllisyystiedettä koskevaan tutkimustyöhön, erityisesti savolaistaustaisille tutkijoille. Viimeisin merkittävä Itä-Suomen yliopistonkin tukija on kuopiolainen teollisuusneuvos Heikki Väänänen. 

Väänästen Sukuseuran 15. sukukokous ja sukujuhla pidetään 6.–7. elokuuta Kuopiossa Itä-Suomen yliopiston Snellmanian tiloissa. Sukukokoukseen voivat ilmoittautua kaikki Väänäset ja Väänäs-sukuiset. Tarkempaa tietoa sukutapahtumasta on seuran kotisivuilla www.vaanastensukuseura.fi

Lisätietoja: 

Väänästen sukuseuran esimies Pentti Väänänen, p. 040 721 7605, pentti.vaananen@suomi24.fi 

Itä-Suomen yliopisto
Rehtori Kalervo Väänänen, p. 040 701 1303, kalervo.vaananen@uef.fi 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin