Uusia molekyylimekanismeja lihavuuden ja diabeteksen taustalla

Lihavuuden ja tyypin 2 sokeritaudin lisääntymisen taustalla on pääosin ympäristön ja elämäntapojen muutos. Vaikka myös useita altistavia geenejä on tunnistettu, näiden geenien ja ympäristön tarkka vaikutustapa on kuitenkin usein epäselvä. Mekanismien tunnistaminen on tärkeää, kun halutaan kehittää entistä paremmin tautien perussyihin vaikuttavia hoitoja.

Itä-Suomen Yliopiston ja Harvardin yliopistoon kuuluvan Joslin Diabetes Centerin yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa löydettiin uutena mekanismina poikkeava geenien vaihtoehtoisen silmukoinnin säätely lihavuuteen liittyen. Tämä voi johtaa useiden geenien poikkeavaan toimintaan tavalla, jota ei välttämättä tunnisteta perinteisillä geenien ilmentymistä tutkivilla menetelmillä.

Poikkeavan vaihtoehtoisen silmukoinnin seurauksena syntyy useita erilaisia lähetti-RNA muotoja, joiden tutkiminen vaatii tavallisesta tarkemman RNA analytiikan.

Cell Metabolism lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin kokeellisesti vaihtoehtoisesta silmukointia säätelevän SFRS10 geenin poikkeava ilmentyminen ja siitä seuraava solujen rasva-aineenvaihduntaa säätelevän LPIN1 geenin poikkeava silmukointi ja toiminta, jonka seurauksena on entistä runsaampi rasvan kertyminen soluihin.

Tutkimuksen tärkeimmät rahoittajat Suomessa olivat Sigrid Juseliuksen säätiö ja Suomen Akatemia. Tällä hetkellä projekti jatkuu pääosin Emil Aaltosen säätiön rahoittamana ja kuuluu Suomen Akatemian rahoittamaan Sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen huippuyksikköön. Koska tutkimus hyödyntää perustutkimuksen menetelmiä kliinisiin potilasnäytteisiin, tutkimuksen kannalta on erittäin keskeistä kiinteä yhteistyö Kuopion yliopistollisen sairaalan klinikoiden, erityisesti sisätautien ja gastrokirurgian, kanssa.

Jussi Pihlajamäki, vs kliinisen ravitsemustieteen professori,p. 050-3440187

Linkki artikkeliin: http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131%2811%2900256-7

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin