Uskontojohtajat korostivat uskonnon opetuksen tärkeyttä

Arkkipiispa Leo, Kuopion piispa Wille Riekkinen ja imaami Anas Hajjar esittivät Kuopiossa voimakkaan vetoomuksen tasavallan hallitusneuvottelijoille, että koulujen nykyiseen uskonnon opetukseen ei kajottaisi seuraavassa hallitusohjelmassa.

Kaikki kolme näkivät uskonnon opetuksen tärkeänä tapana antaa lapsille tietoa muista ja omasta uskonnosta.

Uskontojohtajat osallistuivat Itä-Suomen yliopistolla ”Uskonto, hyvinvointi ja yhdessä tekeminen” –seminaariin, joka oli osa Kuopiossa menossa olevaa korkeakoulujen kansainvälisten asiain kevätpäivät -tapahtumaa.

Kuvassa vas. Imaami Anas Hajjar, Kuopion piispa Wille Riekkinen, arkkipiispa Leo ja emeritusprofessori Juha Pentikäinen.

-Uskonnollista lukutaidottomuutta ei tule suosia. Uskon vapaus on joissakin päiväkodeissa ja kouluissa ymmärretty päinvastoin, vapaudeksi uskonnosta , sanoi arkkipiispa Leo.

Emeritusprofessori Juha Pentikäinen oli huolissaan uskontoa koskevasta tietoudesta.

-Uskonto ei enää muodostu sivistykseksi kouluissa. Enää viis prosenttia kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa uskonnon, sanoi Pentikäinen.

Wille Riekkinen näki pitkällä aikavälillä uskonnon opetuksen puuttumisen tai sen heikon tason suoraan johdannaisena uskonnolliseen tietämättömyyteen ja fundamentalismiin.

-Fundamentalismi on uskonnon ja ihmisyhteisön vihollinen numero yksi, oli kysymys kristillisestä tai muusta uskontokunasta, painotti Riekkinen ja sai tukea imaami Hajjarilta.

-Tietämättömyys synnyttää hyvän kasvualustan fundamentalismille, sanoi Hajjar.

-Kaikista uskonnoista löytyy hyväksikäyttöä ääriajatusten ajamiseksi. Uskonnollisella alueella olemme äärimmäisen haavoittuvia ja siksi alttiita ääriaineisten hyväksikäytölle, sanoi Leo.

Hajjar näki islamilaisen maailman ääriliikkeiden synnyn osana islamin historiasta tutuksi käynyttä aaltoliikettä.

-Islamissa näyttää tulevan jonkinlaista kuohuntaa sadan vuoden välein. Nyt menossa oleva kuohunta on varmaan jo huippunsa ohittanut, sanoi Hajjar.

Kaikki puhujat painottivat uskontojen välisen voropuhelun tärkeyttä.

”Orjuus ei saa tulla takaisin”

Viime aikoina niin kutsutun harmaan talouden uutisoinnissa on noussut esiin ilmiön mukana saadut viitteet ihmiskaupasta.

-Aina siellä missä ihmistä orjuutetaan, pitää nousta vastarintaan. Ihmiskauppa perustuu tietämättömyyteen, häikäilemättömyyteen ja rahan himoon, sanoi piispa Riekkinen.

Arkkipiispa Leo, professori Pentikäinen ja imaami Hajjar näkivät, että ihmiskauppaan pitää pystyä puuttumaan jo lähtömaassa.

-Orjuus ei saa tulla takaisin, tiivisti Hajjar.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin