Terveenä ja pidempään työelämässä

Kuinka jaksaa uutterana työelämässä nykyistä pidempään ja paremmin? Entä kuinka saada työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrää pienemmäksi? Ajankohtaisia kysymyksiä, joihin on haettu vastauksia monesta suunnasta – myös työterveyshuollosta.

Työterveyshuollon professori Kimmo Räsänen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että työterveyshuoltoa ollaan suuntaamassa yhä vahvemmin työ- ja toimintakyvyn säilymistä korostavaksi. Eväitä tähän työhön on olemassa, sillä suomalainen työterveyshuolto saavuttaa lähes kaikki työssäkäyvät.

– Työelämässä on noin 2,5 miljoonaa ihmistä, joista 90 prosentilla työterveyshuolto on järjestetty, Räsänen laskee.

Työterveyshuollon kokonaiskustannuksista suurimman potin haukkaa sairaanhoito, eikä suinkaan työkykyä ylläpitävä ja ennaltaehkäisevä työ.

– Kelan tilastojen mukaan sairaanhoitoon käytetään 60 prosenttia työterveyshuollon resursseista. Toki myös sairaanhoidon sisällä on paljon ehkäisevää työtä. En usko, että työterveyshuolto nähdään vain paikkana, josta hakea sairaslomalappu, professori Räsänen tuumaa.

Työurien pidentämiseen tähtäävissä toimissa työterveyshuolto on yksi osa suuressa palapelissä.

– Viimeaikaiset työryhmät ovat laskeneet sen varaan, että työterveyshuolto voisi olla keskeinen toimija, että ihmiset, jotka ovat vaarassa tippua työelämästä terveysongelmien vuoksi, saataisiin pysymään työelämässä. Keksimääräinen työkyvyttömyysikä on 52 vuotta ja jos tätä ikää saataisiin nostettua, niin työurat pitenisivät, Kimmo Räsänen toteaa.

Kuuntele haastattelu kantti.netissä

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin