Superhyvää ruokaa Suomesta

Rasvasotaa, hiilihydraattikapinaa ja superruokaa. Kuluttaja on ihmeissään miettiessään, mitä suuhunsa laittaa ja kenen totuutta uskoa. Onneksi perisuomalaisten ruokien, kuten ruisleivän, mustikan ja rasvaisen kalan terveydelle edullisista vaikutuksista on saatavilla entistä vakuuttavampaa tutkimusnäyttöä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankinen on selvittänyt viljatuotteiden ja kalan vaikutuksia elimistön rasvoihin. Hänen väitöstutkimuksessaan selvitettiin muun muassa sitä, missä roolissa ruisleipä, mustikka ja rasvainen kala ovat tyypin 2 diabeteksen sekä metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä.

Mutta millaista ruokaa superruoka on?

– Nimensä mukaisesti puhutaan superhyvistä ruuista, eli ruuista, jotka ovat mahdollisimman ravintorikkaita. Perinteisesti superruuaksi on käsitetty eksoottisia ja ulkomailta tuotuja ruokia ja meiltä on päässyt unohtumaan, että näitä löytyisi lähempääkin, Maria Lankinen toteaa.

Kuuntele haastattelu kantti.netissä

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin