Sota-ajan käännöskulttuuri esillä KäTu-symposiumissa Joensuussa

IX valtakunnallinen kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen KäTu-symposiumi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella 15.–16.4.2011.

Symposiumin teemana on monitieteisyys ja yksi aiheista on Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa tänä vuonna käynnistynyt tutkimushanke ”Sodan tuntemattomat käännöskulttuurit”, jossa jäljitetään talvi- ja jatkosodan aikaisia kääntämisen ja tulkkauksen käytäntöjä. Aiheesta alustavan Itä-Suomen yliopiston professori Pekka Kujamäen mukaan tutkimuksen lähtöajatuksena on näkemys, että kielitaito, kääntäminen ja tulkkaus ovat merkittävässä roolissa sotilaallisissa kohtaamisissa yhtä hyvin vihollisen kuin aseveljenkin kanssa, että sota on mitä suurimmassa määrin myös kielellistä viestintää: Sota julistetaan ja siitä tiedotetaan muille kansoille, rauhan edellytyksistä sovitaan, sotilaallisista toimista neuvotellaan esikunnissa (esim. käännettyjen tiedustelutietojen perusteella), huollon ja logistiikan ongelmia ratkaistaan paikallisten asukkaiden kanssa, ja sotavankeja kuulustellaan rintamalla, linjojen takana tai vankileireillä. Joensuun tutkimushankkeessa käsitteellä hahmotetaan sekä sotilaallisen käännös- ja tulkkaustoiminnan virallista viitekehystä että rintamalla, Päämajassa tai Kolmannen valtakunnan mukana Pohjois-Suomessa toimineiden kääntäjien ja tulkkien omia tavoitteita ja näkemyksiä.

Toinen juhlapuhuja on professori Susanne Göpferich (Giessenin yliopisto, Saksa), joka puhuumonitieteisyydestä ja siitä, miten käsite kytkeytyy kääntäjän asiantuntijuuden kehittymiseen.

KäTu-symposiumi on vuosittainen tapahtuma, joka kokoaa yhteen kääntämisen ja tulkkauksen tutkijoita ja käytännön tekijöitä.

Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Joensuussa. Tämänvuotiseen symposiumiin on ilmoittautunut runsaat 70 osallistujaa Suomesta ja ulkomailta, ja siellä kuullaan yli 30 esitelmää. Järjestelyistä vastaavat Itä-Suomen yliopisto ja Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto.

KäTu-symposiumin avajaiset ja ensimmäinen plenaariesitelmä ovat salissa C2 perjantaina 15.4.2011 klo 12.30 alkaen. Muut tapahtumat sijoittuvat Joensuun kampuksen Agora-rakennukseen.

KäTu-symposiumin tiedotustilaisuus järjestetään salissa AG103 klo 13.45 perjantaina 15.4.2011. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita paikan päälle.

Tilaisuudessa on mahdollisuus haastatella symposiumin juhlapuhujia ja järjestäjiä.

Paikalla ovat juhlapuhujien lisäksi järjestäjien edustajina järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Minna Kumpulainen (Itä-Suomen yliopisto) ja professori Riitta Jääskeläinen (Itä-Suomen yliopisto). Samaan aikaan ohjelmassa olevan kahvitauon aikana on myös tilaisuus haastatella symposiumin osanottajia.

Symposiumin kotisivut: http://katu2011jns.wordpress.com/

Lisätietoja antavat järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Minna Kumpulainen (email: minna.kumpulainen(at)uef.fi, puh: 040 756 9595) ja Esa Penttilä (email: esa.penttila(at)uef.fi, puh. 050 320 4996).

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin