SciFestille odotetaan ennätysyleisöä

Viidennen kerran järjestettävä SciFest tiede- ja teknologiafestivaali alkaa keskiviikkona Joensuussa. Tapahtumapaikalle Joensuu Areenalle sekä SciFestin oheistapahtumiin odotetaan tänä vuonna n. 7000-8000 vierasta.

Festivaali-ilmoittautuminen alkoi maaliskuun alussa erittäin vilkkaana ja ensimmäiset 1000 työpajapaikkaa varattiin 15 minuutin sisällä ilmoittautumisen avautumisesta. Suosituimmat työpajat varattiin täyteen vain muutamia kymmeniä sekunteja ilmoittautumisen alkamisen jälkeen.

-Odotamme kahdeksan tuhannen kävijän rajan rikkoutuvan, sanoo Pauliina Korhonen festivaalin järjestelyryhmästä.

 

Juuri ennen tapahtumaa työpajapaikoista on varattu ennakkoon yli 75%, ja lisää ilmoittautumisia odotetaan vielä ennen tapahtumaa sekä paikan päällä tapahtuman aikana. Erityisen suosittuja työpajoja tänä vuonna ovat olleet Itä-Suomen yliopiston Fysiikan ja matematiikan laitoksen järjestämä CSP: Crime Scence Physics, Honkalampi-säätion Arjen Teknologiat Erityisryhmille -projektin järjestämä Rakenna legoilla yhteinen kaupunki! sekä Itä-Suomen koulun Rakenna oma led-taskulamppu.

 

Tapahtumaan ennakkoilmoittautuneiden oppilasryhmien määrä on kasvanut viime vuodesta ja ilmoittautumiset tulevat myös entistä laajemmalta alueelta. Pohjois-Karjalan ulkopuolelta kouluryhmiä on tulossa Kuopiosta, Savonlinnasta ja muualta Etelä-Savosta. Itä-Suomen ulkopuolelta vieraita saapuu mm. Kokkolasta ja Oulusta. Kansainvälistä tunnelmaa tämän vuoden SciFestiin tuovat oppilasryhmät Virosta, Taiwanista, Mosambikista ja Sambiasta. Lisäksi tapahtumaan odotetaan tutustumaan yliopistomaailman ja opetushallinnon edustajia ainakin Ruotsista ja Venäjältä.

 

Tapahtuman pääjärjestäjät Joensuun Tiedeseura ry ja Itä-Suomen yliopisto ovat panostaneet tänä vuonna erityisesti tapahtuman näkyvyyteen kaupungilla sekä yleisötapahtumiin. Keskiviikkona järjestetään Joensuu Areenalla SciFest-ilta klo 17 – 19 ja tämän vuoden festivaali päättyy SciFest-yleisöpäivään lauantaina 16.4 klo 10 – 14. Näinä aikoina työpajat ovat avoinna kaikille tieteestä ja teknologiasta kiinnostuneille, ja pajoissa riittää tekemistä kaiken ikäisille. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita tapahtumaan ja työpajoihin myös koulupäivän aikana, mutta tällöin ennakkoon varattuihin työpajoihin tutustuminen voi olla hankalaa kouluryhmien työskennellessä pajoissa. Jatkuvasti auki olevat pajat toimivat myös päiväsaikaan ja ovat avoimina kaikille kiinnostuneille.

 

SciFest 2011 juhlii UNESCO:n kansainvälistä kemian vuotta, ja teema näkyy työpajoissa ja muussa ohjelmatarjonnassa. Itä-Suomen yliopiston kemian laitoksen pajassa pääsee esimerkiksi tekemään oman superpallon, ja kliinisen ravitsemustieteen opiskelijat johdattavat vieraat ruoan vaahtojen ja niiden kemiallisten rakenteiden saloihin. Pohjois-Karjalan ammattiopiston laborointipajassa vieraat pääsevät puolestaan analysoimaan mukanaan tuomien vesinäytteiden kemiallisia ominaisuuksia. Suomen Akatemian tiedekahvilassa professori Mirja Salkinoja-Salonen Helsingin yliopistosta kertoo mikä hometalon sisäilmassa myrkyttää. Tiedekahvila järjestetään torstai-iltana Teatteriravintolan lasiterassilla klo 18 alkaen. Kaikkiin SciFest-viikon tapahtumiin on vapaa pääsy.

 

SciFestille suunnitellaan ympärivuotista kiertoa

 

Itä-Suomen yliopistossa ja Joensuun Tiedeseurassa on pohdittu tulevien SciFest-tapahtumien kehittämistä.

-Yksi lähtökohta on saada festivaali elämään mulloinkin kuin nyt keväällä. Mietimme millä tapahtumalle voitaisiin kehittää ympärivuotinen kierto, pohtii Joensuun Tiedeseuran varapuheenjohtaja Heikki Happonen.

Festivaalilla nyt toimivan oman radiotaajuuden hyväksikäyttöä laajemmin on pohdittu, samoin ympärivuotista työpajatoimintaa.

-Eteenpäin mennään ja festivaali tulee kehittymään. Ajatus on, että lähivuosina rikotaan kymmenen tuhannen kävijän raja, sanoo Happonen.

 

 

SciFest-ohjelma

http://www.scifest.fi

 

Lisätietoja:

Ilkka Jormanainen

Toiminnanjohtaja

Joensuun Tiedeseura ry

045 872 6228

ilkka.jormanainen(at)tiedeseura.fi

 

Heikki Happonen

Varapuheenjohtaja

Joensuun Tiedeseura ry

050 3030749

heikki.happonen (at)uef.fi

 

Pauliina Korhonen

Itä-Suomen yliopisto

050 3611470

pauliina.korhonen(at)uef.f

 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin