SciFestillä valoisa tulevaisuus

Huhtikuussa Joensuussa viidennen kerran järjestettävän SciFest-tiedefestivaalin tulevaisuus näyttää valoisalta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt tukea tapahtuman järjestävän Joensuun Tiedeseura ry:n toimintaa yli puolella miljoonalla eurolla kolmen vuoden ajan. Vuosittainen 170 000 euron tuki varmistaa tapahtuman kehittymisen ja Joensuun Tiedeseura ry:n toiminnan laajentamisen.

Joensuun Tiedeseura ry on vuonna 2009 perustettu yhdistys joka toimii läheisessä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on kehittää tiedekasvatusta ja tukea yliopistoa tieteen popularisoinnissa tarjoamalla helposti lähestyttäviä foorumeita tieteen viimeisimpiin tuloksiin tutustumiseen.

”Alun perin ajatus SciFestin järjestämisestä lähti liikkeelle huolesta niin sanottujen kovien luonnontieteiden opiskelijamäärien laskua kohtaan. Toiminnan kehittyessä mukaan on tullut muitakin tieteenaloja laajalla skaalalla kuten tämän vuoden SciFest-festivaalin ohjelmatarjonnasta voi huomata”, iloitsee Joensuun Tiedeseura ry:n toiminnanjohtaja Ilkka Jormanainen.

SciFest 2011 järjestetään Joensuussa 13.-16.4.2011. Tämän vuoden tapahtuman teemana on UNESCO:n kansainvälistä kemian teemavuotta mukaillen ”Kemiaa kaikille!”. SciFest-viikko kerää Joensuu Areenalle yli 50 erilaista työpajaa, joissa pääsee esimerkiksi aikamatkalle apteekkiin, olemaan hetken laboranttina tai raportoimaan tapahtumasta toimittajana sanomalehteen ja radioon.

Suomalaiseen huippututkimukseen voi tutustua Suomen Akatemian huippuyksiköiden työpajoissa, jotka perehdyttävät SciFest-vieraat mm. musiikin ja aivojen yhteyksiin, virusten maailmaan ja arkeologien työskentelyyn. Joensuu Areenan lisäksi tapahtuman aikana järjestetään esimerkiksi tiedekahviloita kaupungilla. SciFest 2011 on ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma. Koulupäivien lisäksi tapahtuma on avoinna keskiviikkona 13.4. klo 17 – 19 sekä lauantaina 16.4. klo 10 – 14.

Joensuun Tiedeseura ry laajentaa aktiivisesti toimintaansa SciFest-festivaalin hengessä. Vuonna 2010 järjestettiin kokeiluluonteisesti yliopiston ja tiedeseuran ensimmäinen yhteinen tiedeleiri Joensuussa. Tästä leiristä kimmokkeensa saivat säännöllisesti kokoontuvat tiedekerhot, joita pidetään tällä hetkellä matematiikassa ja tietojenkäsittelytieteessä. Tämän vuoden aikana leiri- ja kerhotoimintaa laajennetaan aktiivisesti Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön myöntämän 50 000 euron apurahan turvin uusille tieteenaloille.

Joensuun Tiedeseura ry:n toimintaa ja SciFestin toteuttamista tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön lisäksi Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Joensuun kaupunki.

Lisätietoja:
http://www.scifest.fi
Ilkka Jormanainen
Toiminnanjohtaja
Joensuun Tiedeseura ry
ilkka.jormanainen @ tiedeseura.fi
050 367 5577
Heikki Happonen
Varapuheenjohtaja
Joensuun Tiedeseura ry
heikki.happonen @ uef.fi
050 303 0749 

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin