Ravintolisien käyttö ei hyödytä – voi jopa lisätä kuolleisuutta

Ravintolisien käytöstä ei ole juuri hyötyä kansansairauksien ehkäisyssä. Muun muassa monivitamiini-, foolihappo- ja rautavalmisteiden käyttö voi jopa lisätä kuolleisuutta, osoittaa Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen tuore tutkimus. Yhdysvalloissa toteutetun laajan seurantatutkimuksen tulokset julkaistiin 10. lokakuuta arvostetussa lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -julkaisussa.

Kalsiumin ja D-vitamiinin käyttö turvallista

Tutkijat selvittivät ravintolisien vaikutuksia suuressa Iowa Women’s Health Study -seurantatutkimuksessa, johon osallistui 38 772 naista. Osallistujista 65 prosenttia raportoi käyttävänsä ravintolisiä. Tutkimuksessa havaittiin, että iso osa tutkituista ravintolisistä oli yhteydessä suurentuneeseen kuolleisuuden riskiin. Yksittäisistä yhdisteistä monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytön havaittiin lisäävän kuolleisuutta.

Ainoastaan kalsium näytti suojaavan kuolleisuudelta. Viime aikoina runsaasti tutkittu D-vitamiini ei ollut yhteydessä kuolleisuuteen.

Tutkimukseen osallistuneiden naisten terveydentilaa ja terveyskäyttäytymistä, mukaan lukien ravintolisien käyttöä, on seurattu 80-luvun puolivälistä saakka noin 22 vuoden ajan. Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin monivitamiinin, β-karoteenin, A-vitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, B-vitamiiniyhdistelmän, C-, E- ja D-vitamiinien sekä kalsiumin, raudan, seleenin, magnesiumin, sinkin ja kuparin vaikutuksia kokonaiskuolleisuuden riskiin.

Pitkäaikaisvaikutukset huolettavat

Ravintolisien käyttö on ajankohtainen tutkimuskohde. Yhdysvalloissa arviolta yli puolet väestöstä syö päivittäin vähintään yhtä ravintolisää. Ravintolisiä käytetään usein ehkäisemään kroonisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja. Tutkimusten mukaan käytön hyödyistä sairausten ehkäisyssä ei ole kuitenkaan näyttöä. Sen sijaan ravintolisien käytön yleisyys on herättänyt huolta niiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista.

Uusi tutkimus tukee aikaisempia havaintoja

Ravintolisien käyttöön liittyvä kuolleisuuden riskin lisäys oli tutkijoille yllätys, jollaista ei muissa tutkimuksissa ole havaittu. Kokonaisuudessaan tulokset tukevat kuitenkin aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan ravintolisien käytöstä ei näyttäisi olevan hyötyä kroonisten kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Joistain yhdisteistä voi olla jopa haittaa.

Tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön ja Minnesotan yliopiston kansanterveystietieteen laitoksen yhteistyötä. Ravitsemustutkija Jaakko Mursu suorittaa yhteistyön puitteissa parhaillaan väitöskirjatyön jälkeistä Suomen Akatemian, Fulbright Centerin ja Suomen Kulttuurirahaston tukemaa kaksivuotista tutkijavierailua Minnesotassa.

Jaakko Mursu, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Itä-Suomen yliopisto / Division of Epidemiology & Community Health, School of Public Health, University of Minnesota

Sähköposti: jaakko.mursu@uef.fi, p. 990-1-612-876-6241

Huom! Aikaerosta johtuen sopiva soittoaika on arkipäivisin klo 14 jälkeen

Julkaisutiedot:

Jaakko Mursu, Kim Robien, Lisa J Harnack, Kyong Park, David R Jacobs. Dietary Supplements and Mortality Rate in Older Women. The Iowa Women’s Health Study. Arch Intern Med. 2011;171(18):1625-1633.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin