Professori Asla Pitkäselle kansainvälinen epilepsiatutkimuspalkinto

Vuoden 2011 ASPET Epilepsy Research Award on myönnetty professori Asla Pitkäselle Itä-Suomen yliopistosta. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle tutkijalle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt epilepsian tutkimusta ja hoitoa. Palkinnonjakotilaisuus on Experimental Biology -kokouksen yhteydessä Washingtonissa lauantaina 9. huhtikuuta.

Pitkänen johtaa A.I. Virtanen -instituutin epilepsiatutkimusta. Tutkimusryhmä on kehittänyt useita epilepsian koe-eläinmalleja ja soveltanut niitä epilepsian molekulaaristen mekanismien tutkimuksessa ja uusien hoitostrategioiden kehittämisessä. Pitkäsen ryhmä osoitti ensimmäisenä, että epilepsian syntyä koe-eläimillä voidaan lieventää lääkehoidolla. Viime aikoina ryhmän keskeisimpänä tutkimuskohteena on ollut pään vammasta aiheutuva epilepsia. Yhteistyö professori Olli Gröhnin johtaman biolääketieteellisen NMR-kuvantamisyksikön kanssa A.I. Virtanen -instituutissa on johtanut useisiin merkittäviin löydöksiin, joiden avulla epilepsian kehittymistä voidaan ennakoida uusilla kuvantamismenetelmillä. Tuloksia voidaan hyödyntää muun muassa prekliinisissä lääkeainetutkimuksissa.

Pitkänen on Kuopion yliopiston kasvatti. Hän väitteli tohtoriksi lääketieteestä 1987 ja biokemiasta 1989. Hän on ollut useissa Suomen Akatemian tutkimusviroissa 1980-luvulta lähtien. Hän oli tutkijana Yhdysvalloissa vuosina 1989–1992 ja 2004–2005. Hän on saanut tutkimustyöstään useita kansainvälisiä huomionosoituksia, kuten Tsekin Tiedeakatemian myöntämän Purkinje-mitalin biolääketieteellisestä tutkimuksesta. Pitkänen on myös Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Viime aikoina hän on toiminut useissa kansainvälisissä luottamustehtävissä, muun muassa Euroopan aivotutkijoiden kattojärjestön eli FENS:n pääsihteerinä vuosina 2006–2010, Euroopan Epilepsiakomitean (CEA) jäsenenä vuosina 2010–2013 ja Epilepsy Reseach -lehden päätoimittajana vuodesta 2006 alkaen. Pitkänen on julkaissut noin 250 tieteellistä artikkelia. Hän on useiden eurooppalaisten tutkimushankkeiden koordinaattori. Sen lisäksi hän koordinoi muun muassa Itä-Suomen yliopiston UEF-Brain-aivotutkimuskonsortiota.

Lisätietoja: Asla Pitkänen, asla.pitkanen(at)uef.fi, p. 050 517 2091

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011