Oppimisen hyödyt mitataan Euroopan laajuudelta

Professori Jyri Manninen lähtee selvittämään aikuisten omaehtoisen oppimisen hyötyjä yhdeksän maan BeLL-tutkimuksella. Vapaan sivistystyön vaikutukset selvitetään Euroopan-laajuisesti. BeLL-hankkeen tutkimusaineisto kootaan suomalaisten konseptoimalla menetelmällä yhdeksästä maasta nimekkäiden aikuiskasvatusorganisaatioiden voimin.

Vastikään Euroopan unionilta rahoituksen saanut BeLL jatkaa kolmen vuoden takaista Vapaan sivistystyön vaikutukset -tutkimusta. - Tutkimusasetelma on kopioitu melko tarkasti. Nyt vain kerätään isompi aineisto eri maista, mikä mahdollistaa tulosten vertailun, sanoo tutkimusta koordinoiva aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen.

Hän teki tutkija Saara Luukanteleen kanssa aiemman tutkimuksen.

Tuloksilla koulutuspoliittinen arvo

Hankkeen koko nimi, Benefits of Lifelong Learning, kertoo, että nyt kartoitetaan omaehtoisen oppimisen hyödyt. Itä-Suomen yliopistoissa toimiva Jyri Manninen odottaa hankkeen tuottavan tietoa, jolla on koulutuspoliittista painoarvoa. Näin kattavasti ei asiaa ole näet aiemmin selvitetty. - Olettaisin, että ammatillisen koulutuksen ja talouden diskursseja painottavan koulutuspolitiikan takia vapaan sivistystyön hyödyt ovat jääneet pahasti pimentoon unionissa.

Kaikenkirjavat käytänteet kartalle

BeLL-tuottaa myös vertailuaineistoa Euroopan vapaan sivistystyön kaikenkirjavista käytänteistä, jotka estävät jopa kansallisen tilastoinnin.

- Suomen vapaa sivistystyö on hyvin organisoitu, jopa institutionalisoitunut. Joissakin toisissa maissa tilanne on hyvin toisenlainen, ja on mielenkiintoista katsoa, missä ei-ammatillista oppimista itse asiassa tapahtuu eri maissa, Manninen vertaa.

Suomalaiset taas saavat kuulla, miten asiat ovat muuttuneet sitten vuoden 2008, kun edellinen tutkmus julkistettiin.

VSY teki aloitteen

BeLL-hanketta koordinoi Bonnissa toimiva DIE-instituutti, Deutsches Institut für Erwachsenenbildung. Kumppaneiden lista ulottuu brittien NIACE-järjestöstä italialaiseen naisten koulutusta edistävän Associazione di donne Orlandoon.

Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö (VSY) viritti alkuaan innostuksen tutkimukseen esittelemällä suomalaistutkimuksen Euroopan aikuiskoulutuksen EAEA-järjestölle. Yhteisjärjestön ylläpitämä EAEA:n tiedotusyksikkö osallistuu hankkeen tiedotukseen ja tulosten levittämiseen.

BeLL-hankkeen aloituskokous on joulukuussa Bonnissa. - Näin isossa vertailevaa aineistoa haalivassa hankkeessa suunnittelu ja aineistonkeruun ja analyysien tarkka suunnittelu on tärkeintä, eli se on ensimmäisenä vuorossa, Jyri Manninen sanoo. BeLL-hanke ajoittuu vuosiin 2012-2014. (Lähde: Sivistys.net)

Tiedote Sivistys.netissä

Lisätietoja: Professori Jyri Manninen, p.  050 3815359