Maailman metsäopiskelijat koolla Joensuussa

Helsinki, Rauma, Turku, Juupajoki, Joensuu… Suomen halki matkanneet bussit ovat pysähtyneet Pohjois-Karjalaan ja yhteen maailman metsäosaamisen keskittymistä. Muutaman päivän aikana kansainvälisen metsäopiskelijoiden järjestön IFSA:n (International Forestry Students’ Association) maailmankokouksen osanottajat pääsevät tutustumaan maakunnan metsäosaamiseen, metsäiseen kulttuuriin sekä Itä-Suomen yliopistossa tehtävään metsätieteelliseen tutkimukseen.
– Matka Järvi-Suomen halki on ollut mahtava kokemus. Maisemat metsineen ja järvineen ovat olleet hämmästyttäviä, IFSA:n puheenjohtaja Cathrine Steffy Pater ihastelee.

Cathrine Steffy Pater, Janne-Perttu Rantonen ja Veera Tahvanainen tutustuivat metsähakkuisiin Hammaslahdessa.

Tanskalaisen Steffy Paterin kommentti osoittaa, että yksi järjestäjien tavoite on täyttynyt jo kaksiviikkoisen Suomen turneen puolivälissä.
– Halusimme näyttää maailmankokouksen osanottajille Suomen muuttuvan ympäristön roolia ja sitä kuinka maisema ja ehkä osin myös kulttuuri muuttuvat, kun liikutaan lännestä itään ja etelästä pohjoiseen, Joensuun Metsäylioppilaiden kv-vastaava ja maailmankokouksen järjestelykomitean varapuheenjohtaja Veera Tahvanainen toteaa.

Maailmankokouksen noin 120 osanottajalta se vaatii istumalihaksia, sillä kahden viikon aikana bussin matkamittariin kertyy useampi tuhat kilometriä. Noin 30 maasta saapuneiden opiskelijoiden joukko ei kuitenkaan valita, sillä matka tarjoaa erinomaisen näköalan paitsi suomalaiseen metsäsektoriin ja kulttuuriin myös verkostoitumiseen.
– Yksi koko järjestön ja sen maailmankokousten kantava idea on juuri verkostoituminen. On erittäin tärkeää, että maailman metsäopiskelijat tapaavat ja oppivat toisiltaan asioita, joita omissa koulutusohjelmissa ei mahdollisesti käsitellä. Samalla opitaan myös tuntemaan ja ymmärtämään eri kulttuureja, Steffy Pater painottaa.

Toista kertaa Suomessa

Veera Tahvanainen on viimeisen kahden vuoden aikana ollut tiiviisti kiinni maailmankokouksen järjestelyissä. Suomi sai kokouksen järjestettäväkseen Indonesian maailmankokouksessa kaksi vuotta sitten.
– Sen jälkeen olemme tehneet kokouksen järjestelyissä todella paljon talkootunteja, joita ei pysty edes laskemaan, Tahvanainen naurahtaa.

Talkootunnit ovat tuottaneet tulosta, ja nyt tapahtuma on palannut lähes 20 vuoden tauon jälkeen Suomeen.
– Metsäpuoli on huomioitu tapahtuman ohjelmassa todella hyvin, ja se antaa monipuolisen kuvan Suomen metsäsektorista ja sen toiminnasta, Steffy Pater kiittää.

Suomessa järjestettävän maailmankokouksen teemaksi olikin valittu metsien kestävä monikäyttö. Perinteisen metsätalouden lisäksi järjestäjät ovat halunneet esitellä myös muun muassa perinteisiä puunkäytön muotoja sekä metsäalan uusia innovaatioita.
– Olisimme halunneet ohjelmaan ehkä enemmänkin metsien uusia käyttömuotoja esitteleviä tapahtumia, mutta kaksi viikkoa on yllättävän lyhyt aika, eikä kaikkea saanut mahdutetuksi mukaan, järjestelytoimikunnan tiedotusvastaava Janne-Perttu Rantonen huomauttaa.

Hammaslahdessa hakkuiden äärellä

Torstaina 11.8. maailmankokouksen osanottajat pääsivät tutustumaan metsähakkuiden eri vaiheisiin Hammaslahden liepeillä sijainneella metsäyhtiö Stora Enson työmaalla. Espanjalainen Javier López Chaccó seurasi kiinnostuneena eri työvaiheita.
– Espanjaan verrattuna metsäalan teknologia on Suomessa todella kehittynyttä. Tuottavuus on täällä viety huippuun, mikä ei Espanjassa olisi maastonpiirteiden vuoksi aina mahdollista, koska useat metsät sijaitsevat esimerkiksi jyrkillä rinteillä.

Suomalainen metsänhoito sekä metsätieteellinen tutkimus ovat López Chaccólle tuttuja ennestään, sillä hänen ystäviään on opiskelut suomalaisissa metsä-alan oppilaitoksissa, myös Itä-Suomen yliopistossa.
– Haluaisin itsekin tulla jatkamaan opintojani tulevaisuudessa Joensuuhun, metsäekologiaa sekä metsänhoitoa Madridin teknillisessä yliopistossa opiskeleva López Chaccó sanoo.

Aktiivinen kattojärjestö

IFSA on kansainvälinen metsäopiskelijoiden järjestö, jonka tavoitteisiin kuuluu metsäopiskelijoiden koulutuksen rikastuttaminen sekä kansainvälisen vuorovaikutuksen lisääminen. IFSA on mukana myös useiden metsä- ja ympäristöalan kansainvälisten järjestöjen, kuten Yhdistyneiden kansakuntien ruoka- ja elintarvike järjestön FAO:n sekä IUFRO:n (International Union of Forest Research Organizations), toiminnassa.
– Tavoitteenamme on tuoda järjestöissä opiskelijoiden ääntä kuuluviin, Steffy Pater sanoo.

Joensuun metsäylioppilaiden lisäksi maailmankokouksen järjestelyihin ovat osallistuneet Helsingin yliopiston Metsäylioppilaat sekä ammattikorkeakoulujen metsä-alan opiskelijoiden yhteinen kattojärjestö MEOL, johon kuuluu opiskelijoita kahdeksasta oppilaitoksesta.
– Edellinen Koreassa pidetty maailmankokous oli todella hyvin järjestetty, joten astuimme isoihin saappaisiin, Rantonen huomauttaa.

Osanottajien iloisista ilmeistä ja kysymystulvasta päätellen suomalaiset järjestäjät ovat onnistuneet mallikkaasti. Ja matka jatkuu edelleen kohti pohjoista Suomea. … Lieksa, Rovaniemi, Kemijärvi, Sodankylä ja lopulta Helsinki.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin