Luovia kohtaamisia 2030 raja-alueella ja rajapinnoilla

Luovia kohtaamisia -prosessissa rikastetaan idän ja lännen rajapintaa luovien alojen tulevaisuuden käyttövoimaksi Pohjois-Karjalassa. Yksi raja, kaksi kulttuuria – luovia kohtaamisia -kokonaisuus koostuu avausseminaarista perjantaina 15.4.2011 Joensuussa sekä Joensuussa ja Lieksassa järjestettävistä raja-alueen luovien alojen tulevaisuustyöpajoista, joiden työn pohjalta laaditaan raportit.  Tilaisuudet ovat jatkumoa Tulevaisuusohjelmalle PK2030.

Pohjois-Karjalasta on historian kuluessa, Bysantin ja Rooman rajalinjan pohjoisen hännän toistuvasti alueen yli heiluttua, muovautunut omaleimainen ja rikas kahden kulttuurin henkinen kokonaisuus, joka tarjoaa hyvän lähtökohdan raja-alueen luovien alojen tulevaisuuden pohtimiselle.

Avausseminaarin pääpuhujana on sekä raja-asioiden että luovien alojen asiantuntija, kauppatieteen ja tekniikan tohtori Tarja Cronberg, jonka aiheena on Raja-alueet luovuuden vyöhykkeenä. Tutkija, toiminnanjohtaja Timoi Pedri Munnen aihe on Karjalan kieli rajanylittäjänä. Professori, Karjalan tutkimuslaitoksen johtaja Pekka Suutari Itä-Suomen yliopistosta päättää seminaarin puhumalla aiheesta Musiikki - rajanylittävän osaamisen alue.

Lieksan tulevaisuustyöpajaa pohjustaa seminaarissa yrittäjä Paul Betcke otsikolla Timitran Linnasta luovien alojen ja rajayhteistyön tukikohta? Rajavartija evp Reijo Kortelaisen aiheita ovat suunnitelmat Rukajärvi-keskuksen perustamisesta Lieksaan, rajamatkailun kehittäminen sekä rajantakaiset sotahistoriakohteet. Seminaariin osallistujat voivat antaa kirjallisia ja suullisia evästyksiä tulevaisuustyöpajoille.

Työpajoissa ideoidaan ja pohditaan luovien alojen mahdollisuuksia raja-alueella tähtäimenä vuosi 2030. Lieksan työpaja keskittyy erityisesti Lieksan alueen luovien alojen tulevaisuudennäkymiin.

Seminaari ja työpajat ovat osallistujille maksuttomia. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita luomaan rajalle tulevaisuutta.

Järjestäjä on Aluekehityksen strategisen osaamisen vahvistaminen -kehittämishanke, jota hallinnoi Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahasto sekä tulevaisuusohjelmaan osallistujat osallistumismaksuina.

Paula Inkeroinen, projektipäällikkö, paula.inkeroinen(at)uef.fi, 050 367 5236

Elli Oinonen-Edén, suunnittelija, elli.oinonen-eden(at)uef.fi, 050 5261 944