Lauri Sikanen Mekrijärven johtajaksi

Itä-Suomen yliopiston Mekrijärven tutkimusaseman johtajan sijaiseksi on nimitetty maatalous- ja metsätieteiden tohtori Lauri Sikanen, 41. Tehtävä on määräaikainen, kestoltaan viisi vuotta. Pellettiprofessorina tunnettu Sikanen työskentelee yliopiston metsätieteiden osastolla. 

Lauri Sikasen edeltäjä, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Taneli Kolström, siirtyi määräaikaiseksi Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusjohtajaksi Helsinkiin.    

Lauri Sikanen arvostaa toimivaa yhteistyötä ja suoraa puhetta. Mekrijärven johtajan tehtäviä Sikanen pitää uransa ehdottomana kohokohtana ja suhtautuu innolla uusiin tehtäviin. 

- Tanelin pohjustamalla tiellä on hyvä jatkaa ja mitään radikaaleja korjausliikkeitä tuskin tarvitaan, jos maailma muuten pysyy mallillaan, sanoo Sikanen. 

Kuopiolaissyntyinen Sikanen muutti Joensuuhun opiskelemaan armeijan jälkeen vuonna 1989. 

- Pois ei ole sen jälkeen tarvinnut lähteä, koska Pohjois-Karjalassa on niin hyvä olla, Sikanen sanoo. 

Perheeseen kuuluu vaimo Tiina Tolvanen ja 13-vuotias poika Eemil sekä 2 koiraa ja kissa, joka käyttää kissanhiekkanaan puupellettejä. 

Ilomantsi on Lauri Sikaselle tuttu jo poikavuosien metsästysreissuilta ja ensimmäinen työpaikkahakemus valmistumisen jälkeen vuonna 1993 oli Käenkosken koululle leirikoulun vetäjäksi. Valinta ei silloin kohdistunut Sikaseen. 

Ammatillisen uransa Sikanen aloitti metsäteknologian tutkijana ja assistenttina Joensuun yliopistossa. Metsäntutkimuslaitoksen metsäteknologian vanhemman tutkijan virkaan Sikanen valittiin vuonna 2001, ja siitä virasta hän siirtyi professoriksi yliopistoon vuonna 2008. 

Mekrijärven tutkimusasema on Suomen ja myös EU:n itäisin tutkimusasema. Se sijaitsee Ilomantsin kunnan Mekrijärven kylässä. Asemalle on Joensuusta noin tunnin ajomatka. 

Mekrijärvellä tehdään runsaasti bioenergiaan liittyvää tutkimusta. Siellä on muun muassa oma koepelletöintilaitteisto.  Itä-Suomen yliopiston Mekrijärven tutkimusasema on mukana noin 50 eri tutkimuksessa ja projektissa. 

Mekrijärven tutkimusaseman kotisivut:

http://www.uef.fi/mekri/mekri

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin