Lasten yliopisto aloitti vauhdikkaasti Kuopiossa

Kuopiossa aloitettu lasten yliopistotoiminta osoittautui heti käynnistyessään menestykseksi. 13. kesäkuuta alkaneelle kesäleirille oli niin paljon tulijoita, että seuraavalle viikolle päätettiin pikaisesti järjestää toinenkin leiri, joka sekin on jo täynnä. Kesäkuun aikana tieteeseen tutustuu Kuopion kampuksella yli sata lasta.

Lapset tutustuvat viikon mittaisen leirin aikana itse tekemällä ja osallistumalla matematiikkaan, fysiikkaan, kemiaan, biologiaan, tähtitieteeseen ja geologiaan eri puolilla kampusaluetta. Kampukselle on järjestetty muun muassa tähtitieteeseen perehtymistä varten suuri siirrettävä planetaario. Leiriläiset pääsevät myös oikeaan laboratorioon tekemään kemian temppuja. Geologiaan tutustutaan malminetsintäretkellä ja biologiaan tutkailemalla kasveja ja ötököitä yliopiston puutarhalla. Fysiikan osiossa rakennetaan muun muassa aurinkokello. Oppaina tieteen saloihin ovat oikeat tutkijat. Lapsista huolehtivat myös ohjaajat, jotka järjestävät tiedetouhujen oheen muuta hauskaa, ohjattua lomaohjelmaa.

– Tieto on siitä mukavaa, että se voi syntyä yhtä lailla sinun kuin minunkin päässä. Jokainen voi oppia ymmärtämään ja keksiä uusia asioita, kannusti Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Kalervo Väänänen lapsia kesäleirin avajaisissa.

Lapset saivat kuulla myös, että opiskelu on aikaisemmin ymmärretyn ja keksityn opettelua, kun taas tiede on sitä, että yritetään ymmärtää sellaista, mitä ei vielä ymmärretä.

8-12-vuotiaille lapsille suunnatun Lasten yliopiston tavoitteena on tarjota lapsille mahdollisuus harrastustoimintaan tieteiden parissa. Idea on tutustua tieteisiin leikkien, etsien ja ihmetellen toiminnan kautta. Vastaavaa toimintaa ei ole aikaisemmin järjestetty Pohjois-Savossa.

Lasten yliopiston kesän ohjelmaan kuuluu leirien lisäksi  elokuussa järjestettävä löytöretki, jolla opitaan kolmen mantereen maantieteestä ja kulttuureista. Toiminta jatkuu kesän jälkeenkin. Ensi lukuvuodeksi suunnitteilla on kemian temppukurssi, tähtitiedekurssi, robottiohjelmoinnin, peliohjelmoinnin ja sarjakuvanteon kurssit sekä syyslomalla bussiretki Heurekaan ja Jyväskylän Kallioplanetaarioon. Tarjontaa on tarkoitus laajentaa myös muihin Pohjois-Savon kuntiin. Lisäksi valmistellaan 13–17-vuotiaille suunnattua toimintaa työnimellä Science Camp.

Lasten yliopistotoiminnasta vastaa Snellman-instituutin ylläpitämä Kuopion kesäyliopisto. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Geologian tutkimuskeskus, Heureka ja Suomen kemistien seura. Toimintaa tukevat myös useat yritykset ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto.

Soili Meklin, Kuopion kesäyliopisto, p. 044 746 2845, soili.meklin(a)uef.fi

Teksti: Ulla Kaltiala Kuvat: Raija Törrönen

Kuvatekstit ylhäältä alas:

Maria, Oskari ja Akseli Kapanen ovat ensimmäisen Kuopiossa järjestettävän Lasten yliopiston kesäleirin osallistujia.

Akateeminen rehtori Kalervo Väänänen kyseli Maria Kapasen (vas.) ja Aino Markkisen odotuksia leiriviikolta.

Kesäleirin avajaisiin kokoonnuttiin Kuopion kampuksen Studentia-rakennukseen.

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin