Lasten paino hallintaan

Ylipaino on alati kasvava terveysongelma koko maailmassa sekä aikuisten että lasten osalta. Yhteiskuntamme on muuttunut varsin lyhyessä ajassa niin, että terveyttä edistävien elämäntapojen noudattamisesta on tullut entistäkin haastavampaa.

– Kyseessä on elinympäristön muuttuminen, on entistä helpompaa olla liikkumatta ja toisaalta ruokatarjonta on yltäkylläistä, toteaa ravitsemusterapeutti Marja Kalavainen.

Kalavainen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten ylipainoisten kouluikäisten lasten painoon voidaan vaikuttaa erilaisten lihavuuden hoito-ohjelmien avulla. Tutkimuksessa verrattiin tiiviin ryhmähoidon ja tavanomaisen hoidon vaikuttavuutta ylipainoisten lasten painoon.

– Lyhyellä tähtäimellä ryhmähoito oli tavanomaista hoitoa tehokkaampaa, mutta kun katsottiin tilannetta 2-3 vuotta tutkimuksen jälkeen, niin hoitomuotojen välillä ei ollut enää eroja. Ilahduttavaa oli, että lapset eivät olleet enää pyöristyneet ja olivat jopa kohtuullisesti hoikistuneet molemmissa hoitomuodoissa. Sehän me tiedetään, että pysyvä painonhallinta on valtavan vaikeaa, Kalavainen toteaa.

Kuuntele haastattelu kantti.netissä

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin