Laaja EU-hanke testaa kantasoluhoitoa sydäninfarktipotilailla

Sydämen hoitaminen potilaan omilla kantasoluilla voi parantaa eloonjäämisen mahdollisuuksia sydäninfarktin jälkeen. Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan molekulaarisen lääketieteen tutkimusryhmä ja kardiologian professori Juha Hartikaisen tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopistosta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ovat mukana EU:n rahoittamassa hankkeessa, jossa sydämen kantasoluhoitoa testataan 3000 potilaalla.

Tutkimukseen osallistuvien potilaiden sydämeen viedään pian sydäninfarktin jälkeen kantasoluja, joiden odotetaan korjaavan vaurioitunutta sydäntä. Hoidossa käytetään potilaan omasta luuytimestä otettuja kantasoluja.  Tutkijat arvioivat, että kantasoluhoito voi vähentää sydäninfarktipotilaiden kuolleisuutta 25 prosentilla.

Viisivuotinen tutkimushanke on laajin, jossa tämän tyyppistä hoitoa on koskaan testattu. Mukana on 21 yliopistoa ja tutkimuslaitosta yhdestätoista maasta ja hanketta johtaa Lontoon Queen Mary-yliopisto. Myös potilaita otetaan mukaan tutkimukseen eri puolilta Eurooppaa. Hanke on saanut 5,9 miljoonaa euroa rahoitusta EU:n 7. puiteohjelmasta.

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 592 4067

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011