Kiusaamiseen tartuttava myös yliopistoissa

Syrjintää, eristämistä, välttelyä, juorujen levittämistä, haukkumista – kiusaamisen muodot ovat moninaiset. Koulukiusaamisen on ajateltu olevan peruskoulujen vitsaus, mutta tuoreen selvityksen mukaan siitä kärsitään myös yliopistomaailmassa.

Kiusaamisen laajuutta yliopistomaailmassa on kartoitettu varsin vähän.

Itä-Suomen yliopistossa tehty selvitys on ensimmäisiä laatuaan ja kertoo karua kieltä kiusaamisen olemassaolosta myös yliopistoissa.

– Tärkeintä on ollut se, että asian on nostettu esille. Tutkimus tuo tiedon yliopisto-opiskelijoille, että tällaista voi olla vielä yliopistossakin ja että asiaan pitää lähteä hakemaan apua ja siihen saa apua, tällaista ei tarvitse sietää. Selvityksen jälkeen Itä-Suomen yliopisto julistettiin kiusaamattomaksi yliopistoksi ja annettiin tietoa siitä, mistä voi lähteä apua hakemaan, kertoo tutkija, yliassistentti Kristiina Lappalainen Itä-Suomen yliopistosta.

Selvityksen mukaan joka kahdeskymmenes opiskelija on kokenut kiusaamista. Tämän arvioidaan olevan vain jäävuoren huippu, sillä yli kymmenen prosenttia opiskelijoista kertoo nähneensä kiusaamista. Mutta keitä yliopistoissa kiusataan?

– Hieman enemmän iäkkäämpiä opiskelijoita, maisterivaiheessa olevia opiskelijoita, enemmän naisia kuin miehiä. Yllättävää oli, että opiskelijat kokivat, että myös opetushenkilökunta kiusaa, tämä on asia jota pitäisi lisäselvittää, Kristiina Lappalainen vastaa.

Kuuntele haastattelu kantti.netissä

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2011

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin